Hrvatski radio

Radio Rijeka

PU-RI-ZG: "Lit link ili Književna karika" spaja britanske i hrvatske pisce

26.06.2017.

19:31

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Književni festival "Lit Link / Književna karika" od 29. lipnja do 1. srpnja u Puli, Rijeci i Zagrebu po peti će put okupiti britanske i hrvatske pisce, urednike i izdavače. Pod motom "Despite Brexit / Unatoč Brexitu", predstavit će nagrađivane književnike iz Velike Britanije.

Na čitanjima u Puli, Rijeci i Zagrebu publika će u petom izdanju festivala imati prilike otkriti vrsne britanske autore, a 15 hrvatskih pisaca predstavit će se u tri dana programa, kako publici, tako i britanskim izdavačima i urednicima.

Kako se ističe u najavi, festival "naginje alternativnom tonu, što ne znači da mnogi njegovi sudionici nisu prepoznati i od glavnostrujaških medija i nagrada, od panegirika u 'New Yorkeru' ili 'Guardianu', od značajnih 'alternativnih' nagrada do uvrštavanja u širi i uži izbor Nagrade Booker".

Profesionalna publika

"Slično se, u hrvatskom kontekstu, može reći i za domaće sudionike, među kojima je i dio mlađih autora koji će čitati pred internacionalnom publikom. Zovemo je tako jer ekipa britanskih urednika, koji slušaju čitanja, publika je profesionalaca kakva se rjeđe okupi i na glamuroznijim mjestima čitanja u inozemstvu", dodaje se.

Program počinje u Puli, u četvrtak 29. lipnja u "Dnevnom boravku" Društvenog centra Rojc. Uz projiciran hrvatsko-engleski prijevod, čitat će nagrađivana britanska prozaistica Joanna Kavenna, nagrađivani kanadsko-britanski književnik David Szalay čiji je roman "All That Man Is" (2016.) bio u užem izboru za Bookerovu nagradu, zapaženi mladi pisac iz Londona Gary Budden te Samantha Harvey, autorica triju romana i dobitnica književnih nagrada "Betty Trask" i AMI, koja je bila u širem izboru za Nagradu Booker s romanom "The Wilderness" (2009.).

Uz njih će čitati domaći Boris Greiner, Katarina Luketić, Natalija Grgorinić, Željka Horvat Čeč i Ognjen Rađen.

Čitanja u Rijeci i Zagrebu

Program se nastavlja u Rijeci, gdje će u petak 30. lipnja, u Planetariju Astronomskog centra Rijeka čitati Samantha Harvey, Igor Rajki, Joanna Kavenna, Želimir Periš, David Szalay, Tea Tulić, Gary Budden i Enver Krivac.

Zadnji dan festivalskog programa održat će se u Zagrebu, u subotu 1. lipnja u Klubu Močvari, gdje će čitati Maja Ručević, Gary Budden, Ivan Vidak, Samantha Harvey, Zoran Ferić, Barbara Matejčić, Joanna Kavenna, Andrea Pisac, Damir Karakaš i David Szalay, a pridružit će im se, kao posebni gost, novozelandski pjesnik David Howard.

Kao urednici, u programu će sudjelovati Anna Kelly, urednica u izdavačkoj kući "4th Estate" u sastavu "HarperCollinsa"; nagrađivana kulturna novinarka Rosie Goldsmith, urednica i osnivačica European Literature Networka; Mitchell Albert, izdavač i urednik u "Periscopeu", izdavačkoj kući posvećenoj svjetskoj prijevodnoj književnosti; Gary Budden, urednik i suosnivač agilne i inovativnoj književnosti sklone neovisne kuće "Influx Press", te Nathan Connolly, glavni urednik nezavisne izdavačke kuće "Dead Ink Books".

Ulaz na sva događanja je besplatan. Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te gradski uredi za obrazovanje, kulturu i sport Zagreba i Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.