Hrvatski radio

Radio Rijeka

Publika je razlog zbog kojeg Revija lutkara traje dva desetljeća

03.11.2015.

10:49

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pričom o posljednjem roniocu bisera na Jadranskom moru počela je dvadeseta revija lutkarskih kazališta u Rijeci. Svečano otvorenje je večeras u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a mi smo zabilježili kako se, uz dvadeseti rođendan, osjećaju slavljenici.

Jubilarna 20. revija lutkarskih kazališta u Rijeci bit će svečano otvorena "Životinjskom farmom" Vita Taufera, danas u 19:30 u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. U programu namijenjenom svim dobnim skupinama je 17 različitih naslova, petnaest kazališta iz cijele Hrvatske te Slovenije, Srbije i Italije. Prvi put će se riječkoj publici predstaviti kazališta iz Požege, Novog Sada i gosti iz Piacenze u Italiji. Na četrdesetak izvedbi do 11. studenoga organizatori očekuju između šest i sedam tisuća posjetitelja. Obzirom na okrugli rođendan organizirane su i dvije izložbe, poseban filmski program, predstavljanje mini-monografije i niz radionica. 

Prije dvadeset godina svečani ulazak u obnovljeni prostor Gradskog kazališta lutaka Rijeka, kolegama su uljepšali glumci lutkari iz Osijeka, Zagreba, Splita i Zadra. Tadašnjem ravnatelju riječkog lutkarskog, Srećku Šestanu, već je sve bilo jasno: velik interes publike, ali i veliki interes svih hrvatskih lutkara da se predstave publici u Rijeci bili su dovoljan razlog za utemeljenje programa koji je već iduće godine postao međunarodni.

Šestan je u međuvremenu radio u Zagrebu, trenutno je u Karlovcu, ali je svake godine na riječkoj Reviji i izuzetno je ponosan što već toliko traje. Iako, uvažavajući sve organizacijske i financijske, recesijske probleme, priznaje da mu se čini da je program izgubio na značaju kao mjesto usporedbe estetika hrvatskih s lutkarima iz inozemstva. A ne zaboravimo, prvih godina u Rijeci su gostovali lutkari iz Španjolske, Njemačke, Francuske, Meksika... Podsjetimo se da bez Revije vjerojatno ne bi bilo ni svjetskog kongresa i festivala UNIME 2004. kada su lutkari iz cijelog svijeta okupirali Rijeku.

Kad već spomenusmo teškoće, nerijetko se organizatori koječega u nekom trenutku upitaju: što je meni sve to trebalo. Voditeljica promidžbe u riječkom lutkarskom kazalištu Marsinah Vokši Rosenfeld je – iznimka jer tvrdi da joj to nikad nije palo na pamet. A formula je jednostavna: posla oko organizacije je puno, mnoštvo malih sitnica što ih treba rješavati. Osim toga, i kad stigneš misliti, onda se javi tkogod iz publike i rezevira šezdesetak ulaznica odjednom ili ispuni cijelu dvoranu lutkarskog kazališta. Publika koja zove i raspituje se o programu i ulaznicama prije objave prvih informacija je razlog zbog kojeg Revija traje.

Program 20. revije dostupan je ovdje, a kako govore Šestan i Vokši Rosenfeld, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.