Hrvatski radio

Radio Rijeka

Publika oduševljena izvedbom djela Žerovnika, Straussa i Beethovena

15.10.2016.

08:13

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na prvome ovosezonskom simfonijskom koncertu u riječkome HNK-u sinoć je uz Straussovo djelo "Metamorphosen" i Beethovenovu Treću simfoniju "Eroicu" posebno mjesto zauzela i praizvedba djela "Ištipana hartija" mladoga riječkog skladatelja, studenta zagrebačke Muzičke akademije Juraja Marka Žerovnika.

Tri različita skladatelja, tri različita stoljeća, tri povijesna razdoblja spojena u nabujalim glazbenim emocijama s jednom dodirnom točkom izvorišta - umjetnost, ljubav i bunt. Za početak - glazbena tužaljka za kulturom koja nestaje pod Hitlerovom čizmom, čista, pretopljena u zvuke gudačkoga orkestra koji elegično opisuje nestanak ljudske humanosti u Straussovoj Metamorphosi.

A nakon njega prasak boja, zvukova, glasova, disonantnih krikova, čudesnih šapata i blistavih zvona, nježnosti, raspjevanosti pa gnjeva, tračak optimizma i crnilo stvarnosti i nemoći - sve to u praizvedbi djela mladoga skladatelja Juraja Marka Žerovnika, koji je svojom partiturom naziva Ištipana hartija tako snažno i točno oslikao lik riječkoga književnika Janka Polića Kamova.

Orkestar u punoj snazi, vođen čarobnom rukom maestra Villea Matvejeffa, muzicirao je sa strašću nadahnutih umjetnika, a toplinom glasa, besprijekornim zapjevom i zanimljivim dinamičkim izrazom predstavila se mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović uz snažnoga bas-baritona Giorgia Suriana. U izvedbi je nedostajalo jačega zborskog zvuka u fortissimima.

Kraj je pripao Beethovenovoj simfoniji Eroica, u kojoj se još jednom iskazao riječki orkestar sastavljen od vrsnih glazbenika koji su pleli notnu priču vođeni energičnim maestrom Matvejeffim, pa je publika sinoć u HNK-u Ivana pl. Zajca dugo žarila dlanove, nagrađujući sve izvođače ove sjajne glazbene priredbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.