Hrvatski radio

Radio Rijeka

Publika sarajevskoga MESS-a izborila se za ulazak na Frljićevu predstavu

10.10.2016.

08:12

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Publika festivala MESS u Sarajevu sinoć se izborila za ulazak na predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje" u režiji Olivera Frljića, iako je direkcija festivala ranije odlučila kako će se ona igrati tek za članove žirija jer je navodno primila prijetnje nakon zahtjeva da ju se skine s repertoara.

"Hoćemo predstavu", uzvikivali su iz skupine okupljene ispred Narodnoga kazališta u Sarajevu, gdje se publika s kupljenim ulaznicama okupila unatoč najavi da će predstava iz sigurnosnih razloga biti odigrana iza zatvorenih vrata. Odigravanju predstave ranije su se usprotivili iz Hrvatskoga kulturnog društva Napredak te iz nekih bošnjačkih udruga uz tvrdnje kako ona vrijeđa vjerske osjećaje katolika i muslimana.

Napredak je priopćio kako je predstava Olivera Frljića Naše nasilje i vaše nasilje blasfemična te da se u njoj ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana i vjernika. "Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja", objavila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Direkcija MESS-a stoga je odlučila dva sata uoči izvedbe ograničiti pristup u dvoranu Narodnoga kazališta, a to su obrazložili činjenicom kako su primili brojne prijetnje te kako gledateljima ne mogu jamčiti sigurnost. Bez obzira na najavu, deseci osoba s kupljenim ulaznicama došli su pred kazalište okruženo policijom kako bi prosvjedovali, kako su ustvrdili, protiv nametanja cenzure i zastrašivanja.

Nakon kraće prepirke s organizatorima festivala, zabrana ulaska u dvoranu ipak je povučena, a direktor MESS-a Nihad Kreševljaković entuzijastičnoj je publici mogao poručiti samo kako im ne može jamčiti sigurnost. "Ljudi koji imaju kartu mogu ući na osobnu odgovornost", kazao je Kreševljaković.Brojni sarajevski glumci su isto tako došli poduprijeti izvedbu Frljićeve predstave.

Prosvjedima građana pridružili su se i iz Naše stranke, koja je na proteklim lokalnim izborima ostvarila velik uspjeh u gradskim općinama Sarajeva. "Organizatori festivala moraju zajedno s MUP-om preuzeti odgovornost i prestati podlijegati očevidnom političkom pritisku", piše u priopćenju NS-a.

"Pozdravljamo građane koji su, 'na vlastitu odgovornost' kako kažu organizatori, došli gledati predstavu i na ovaj način stali u obranu slobode izražavanja i okupljanja u Bosni i Hercegovini", dodaju iz političke stranke i ističu kako se ne može dopustiti da vjerske skupine određuju što će se prikazivati u kazalištima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.