Hrvatski radio

Radio Rijeka

Publika višestruko nagradila "Čelične magnolije"

21.09.2021.

10:59

Autor: Tatjana Sandalj

Čelične magnolije - najbolja predstava po izboru publike (Foto: HNK Zajc)

Čelične magnolije - najbolja predstava po izboru publike (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

"Čelične magnolije" Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatica je najbolja predstava riječkog HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2020./2021. po ocjeni publike. Kazalište je sezonu otvorilo u ponedjeljak sedmom godišnjom dodjelom nagrada publike i premijerom Talijanske drame "Baciami, Cate".

"Čelične magnolije" su ujedno i najbolja predstava u produkciji ansambla Hrvatske drame, a za ulogu Patricije u toj predstavi Judita Franković Brdar nagrađena je kao najbolja gostujuća glumica. 

Prema glasovima publike, za najbolje ostvarene uloge u programu Hrvatske drame nagrađeni su Tanja Smoje za ulogu u predstavi "Opasne veze" te Nikola Nedić i Mario Jovev za kolektivnu igru u mjuziklu "Poljubi me, Kato".

Prvi put je jedna nagrada publike, zahvaljujući jednakom broju glasova, pripala dvjema predstavama: nagradu za najbolju predstavu u opernom programu podijelile su predstave "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom Paola Bressana i Valentina Egela, a u režiji Dražena Siriščevića te "La Traviata" Giuseppea Verdija, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića.

I nagrade za najbolje ostvarene operne uloge pripale su interpretima iz Traviate: za ulogu Violette Valery nagradu je dobila Anamarija Knego, a Aljažu Farasinu nagrala je pripala za kreacije uloga Alfreda Germonta u operi "La Traviata" i ulogu Don Josea u predstavi "Carmen". Najbolji gostujući umjetnik u operi bio je Kevin Greenlaw koji je tumačio ulogu Giorgia Germonta, također u Traviati. 

Najbolji u baletnom programu su Ksenija Krutova, za ulogu "Izgubljena nevinost" u predstavi "Odiseja" i za završni ritualni solo u baletu "Posvećenje proljeća" te Tilman Patzak za uloge Atene u predstavi "Odiseja" i Orašara u Orašaru.

Najbolja baletna predstava u sezoni 2020./2021. je "Posvećenje proljeća" Igora Stravinskog u koreografiji Maše Kolar.

Najbolja u programu Talijanske drame bila je predstava "Alfa Romeo Jankovits" Laure Marchig u režiji Tommasa Tuzzolija.

A za najbolja glumačka ostvarenja u programu Talijanske drame nagrađeni su Serena Ferraiuolo za uloge Serene, Masne Sofije, Galebe, Periske i Sipica Prdica u predstavi "Adriatico" i Andrea Tich za uloge Andree i Kapetana Luigija u predstavi "Adriatico" te za ulogu Oscara Feruccia Jankovitsa u predstavi "Alfa Romeo Jankovits".

Najbolji koncert prošle sezone bio je "Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero" u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela.

Gradonačelnik Filipović s čeličnim magnolijama (Foto: HNK Zajc)

Gradonačelnik Filipović s čeličnim magnolijama (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.