Hrvatski radio

Radio Rijeka

Puna kuća - Žmirić u Ex Libris-u predstavio svoj novi roman

17.05.2022.

12:15

Autor: Anja Matić

Zoran Žmirić

Zoran Žmirić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Nakon četiri i pol godine, književnik i glazbenik Zoran Žmirić vratio se u rodnu Rijeku gdje je dovršio svoj najnoviji roman "Hotel Wartburg".

Osim mnogobrojnih knjiga na policama, službeno najbolji antikvarijat u Hrvatskoj sinoć je bio ispunjen ljudima koji su došli na promociju Žmirićeva trenutno posljednjeg književnog klasika.

Puna kuća u Ex Libris-u

Puna kuća u Ex Libris-u

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Novi roman nagrađivanog riječkog autora u izdanju je Frakture, a čitatelje vraća u 80-e godine 20. stoljeća, u vrijeme kada je prema autoru svijet još bio mlad ili se barem takvim činio.


Lajtmotiv knjige, knjige koja je prožeta pa skoro filmskom atmosferom, legendarni je istočnoeuropski automobil Wartburg koji u kontekstu djela pokreće sjećanja, a zapravo je i glavni lik romana.

Galerija
roman Hotel Wartburg, Foto: Anja Matić/Radio Rijeka
dio atmosfere od sinoć, Foto: Anja Matić/Radio Rijeka

Ovaj Žmirićev roman, za razliku od prethodnih mu, napisao je ekonomičnijim, naizgled škrtim jezikom kojim je postigao da dio emocija bude izgovoren, ali dio i prešućen, otvoren čitateljevoj interpretaciji.


Na promociji osim autora, o knjizi su govorili moderator večeri, poznati riječki glazbenik i pisac Vlado Simcich Vava, te nakladnik romana Seid Serdarević.


U emisiji Leksikon Radio Rijeke Zoran nam je otkrio je li mu zbog drugačijeg stila pisanja bilo teže napisati ovaj roman, je li bolji basist ili književnik te slijedi li mu sada zasluženi spisateljski predah ili odmah nastavlja još jače u nove književne pobjede. Poslušajte:

Zoran Žmirić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici