Hrvatski radio

Radio Rijeka

Punih 48 godina izvođenja: "Stilske vježbe" ponovo u Rijeci

10.11.2016.

13:03

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Stilske vježbe", najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom, u kojoj nastupaju Pero Kvrgić i Lela Margitić, a izvodi se u okviru Kazališta Planet Art, stiže u riječki Hrvatski kulturni dom u utorak, 15. studenoga.

Premijera predstave, koja se izvodi već 48 godina, održana je 19. siječnja 1968. u Teatru ITD i od tada se neprekidno izvodi. Priča o jednoj naizgled banalnoj zgodi iz tramvaja broj 11, prepričana na više načina, odlična je komedija što ju je režirao Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua "Excercices de style". Na premijeri, te u idućih šezdesetak predstava, Kvrgićeva partnerica je bila Mia Oremović, a 1970. njezinu ulogu preuzima Lela Margitić.

U siječnju 2009. godine u sklopu proslave obljetnice "Stilskih vježbi" Leli Margitić i Peri Kvrgiću upravo je Marko Torjanac uručio plaketu Guinnessove knjige rekorda izvijestivši da su "Stilske vježbe" uvrštene i u tiskano izdanje knjige, u koje ulazi manji dio sakupljenih svjetskih rekorda. Predstava "Stilske vježbe", konstanta u hrvatskom glumištu, pokazuje da je kazalište uvijek zanimljivo, uzbudljivo i potrebno, i svjedok je jednog od najboljih razdoblja hrvatskog kazališta i njegove kazališne tradicije, često ističe Torjanac.

O Guinnessovoj knjizi rekorda, kao i o tajni dugovječnosti "Stilskih vježbi", s umjetničkim ravnateljem kazališta Planet Art Markom Torjancem razgovara Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.