Hrvatski radio

Radio Rijeka

Puno riječkih nominacija za Nagrade hrvatskoga glumišta

11.11.2013.

16:16

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka glumica Edita Karađole i operna diva Dunja Vejzović iz Zagreba dobitnice su Nagrada hrvatskog glumišta za životno djelo, a mnoštvo je riječkih predstava i umjetnika nominirano za godišnje nagrade.

Za područje drame za svekoliko umjetničko djelovanje nagrađena je Edita Karađole koja je desetljećima nosila dramski repertoar Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. U tom je kazalištu ostvarila velik broj velikih ženskih uloga, a krenula je i u avanturu nezavisne scene osnivanjem HKD Teatra, iz čega se razvio i Festival malih scena u Rijeci. Bila je prisutna i u glumačkoj pedagogiji, a značajan je i njezin doprinos u njegovanju i interpretaciji čakavskog narječja.

Uvijek nova i drugačija, ali podjednako jednostavna, altruistična i dostojanstvena, na sceni i u životu, kreirala je povjerene joj likove na osebujan način, snagom unutarnjeg argumenta, psihološke osviještenosti i duboke proživljenosti iz koje je potom mogla suvereno ulaziti u scenske polemike, iskorake, doskočice, te svaku od svojih uloga, kojih je kroz skoro pola stoljeća bilo više od 150, rastvarati u neslućenoj količini nijansi i značenja, pitanja i odgovora, komičkih i tragičkih naglasaka, stoji u obrazloženju nagrade za gospođu Karađole.

Impresivna biografija umjetnice bez konkurencije Dunje Vejzović počiva na tri područja: iznimnoj opernoj karijeri, njegovanju popijevke i pedagoškom radu. Kao gotovo anonimna pjevačica na početku karijere napustila je Zagreb i otišla u wagnerijansko svetište Bayreuth gdje joj je suradnju ponudio legendarni dirigent Herbert von Karajan. Proputovala je sve najveće svjetske operne pozornice, a jednakom snagom, produhovljenošću i znanjem posvetila se Liedu i podučavanju mladih.

Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo bit će dodijeljene na svečanosti 24. studenoga u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz ostale ovogodišnje nagrade. Među nominiranima je predstava Kafka project: Frontiere Talijanske drame riječkog HNK za najbolju predstavuu cjelini, Elena Brumini za ulogu u toj predstavi nominirana je za najbolju žensku epizodu, Stefano Katunar nominiran je za najboljeg scenografa za predstavu 8 Donne e un mistero Talijanske drame, a Jura Žigman za najboljeg kostimografa za balet riječkog HNK Carmina buranaMarco Polo riječkog HNK Zajc nominiran je za najbolju operu na hrvatskim pozornicama u prošloj godini, a Kristina Kolar nominirana je za najbolju žensku ulogu u operi za naslovnu ulogu u zagrebačko-riječkoj Aidi. Ronald Savković nominiran je u kategoriji za najbolje koreogrfsko djelo za Shut up and Dance, a Andrei Köteles za baletnu ulogu u La Valse. Tko je sve nominiran možete provjeriti ovdje.

Nagradu hrvatskog glumišta utemeljili su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, HRT i Večernji list 1992. godine kao stalnu godišnju nagradu za kazališnu, televizijsku i radijsku umjetnost.

S riječkom dramskom umjetnicom Editom Karađole, dobitnicom Nagrade hrvatskoga glumišta za životno djelo, razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.