Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Putovima Frankopana": gotovo 50 milijuna europskih kuna za obnovu baštine

16.05.2017.

16:00

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kraljevici je predstavljen projekt kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana". Sedamnaest kaštela i tri sakralna kompleksa čine tu rutu, a za nju je Primorsko-goranskoj županiji nedavno odobren iznos od 47,3 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Ukupno će biti uložena 62 milijuna.

U projektu sudjeluje i 12 partnera iz naše županije. Uz gradove, općine te turističke zajednice, partneri u projektu su Biskupija Krk i Prirodoslovni muzej Rijeka.  Najviše, 20 milijuna kuna, ulaže se u uređenje okoliša, obnovu vanjskog pročelja i sanitarnih čvorova u dvorcu Nova Kraljevica. Ukupno će se raditi na 20 točaka od kojih je pet u Gorskome kotaru.

Rutom je obuhvaćeno 17 kaštela i dvoraca - Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica - te tri sakralna kompleksa: Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje. (TPČ)

"Ovo je u ovom trenutku najsloženiji i najkompleksniji projekt obnove kulturne baštine u Hrvatskoj", rekao je županijski pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić.

Sve se uklapa u proslavu 900 godina od prvih spomena knezova krčkih 1118. godine, a projekt bi trebao biti razvijen do kraja do 2020. godine, i postati dio priče o Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture. Turizmu donosi privlačnu priču za produženje sezone, stručnjacima četrdesetak novih radnih mjesta, a slabije razvijenima novu priliku:

"Ovdje mi uvodimo snažan mehanizam za razvoj ruralnih prostora, zaleđa, unutrašnjih dijelova otoka, Gorskoga kotara… Mnogi će se vezati na ponudu koju će ova kulturna ruta stvoriti", kaže Jurešić.

Ulagat će se i u Rijeci, u obnovu i prezentaciju trsatskog kaštela, i to tri milijuna i 800 tisuća kuna. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.