Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Putujuće kazalište": roman o ratovima na našim prostorima

23.11.2021.

12:27

Autor: Anja Matić

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Foto: - / -

Roman "Putujuće kazalište" najnovije je djelo Zorana Ferića- hrvatskoga književnika i predsjednika Hrvatskog društva pisaca. Njegov roman bio je u konkurenciji na prošlotjednoj dodjeli nagrade Kamov u riječkoj Palači šećera gdje je s njime razgovarao novinar Albert Petrović:

Na rođendan Janka Polića Kamova u riječkoj Palači šećera dodijeljena je nagrada Hrvatskog društva pisaca za najbolju knjigu godine. 

Finalisti Nagrade Kamov ove godine, uz pobjednicu Martinu Vidaić, bili su Branka Arh za zbirku poezije "Tako čitaj: nekako od iza", Ivana Bodrožić za roman "Sinovi, kćeri", Drago Glamuzina za roman "Drugi zakon termodinamike" i Zoran Ferić za roman "Putujuće kazalište".

Roman Putujuće kazalište obuhvaća sva tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima. Osim toga i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka. Jedan od njih je Benjamin Bernstein, autorov djed po majci koji je iz Petrograda pobjegao u Pariz kad je izbila Oktobarska revolucija.

"Baza obožavatelja knjiga mijenja se kroz vrijeme, ali drago mi je da se bar nekim ljudima sviđa moj novi roman", skromno je zaključio Ferić. Dodao je i da se mijenja i on pa da su mu poneki čitatelji istaknuli da roman "Putujuće kazalište" kao da nije njegov jer nema lajt motive zlobe i sarkastičnosti koji su inače utkani u njegovim književnim djelima.  

Više o knjizi i procesu njenog stvaranja otkrijte u razgovoru s nagrađivanim književnikom Zoranom Ferićem:

Zoran Ferić nakon dodjele nagrada, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.