Hrvatski radio

Radio Rijeka

Putujući festival aktivističkog dokumentarnog filma u Rijeci

22.10.2016.

13:48

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Mov(i)e Activism" - putujući festival aktivističkog dokumentarnog filma, nakon Srbije i Portugala, stigao je u Rijeku. Tijekom dva dana u Filodrammatici bit će prikazana četiri aktivistička dokumentarna filma autora iz Španjolske, Portugala, Srbije, Njemačke i Švedske.

Mov(i)e Activism - dvodnevni putujući festival aktivističkog dokumentarnog filma večeras završava. Sinoć su u Filodramatici prikazana tri kratka aktivistička dokumentarca autora iz Španjolske, Portugala i Srbije, a večeras je na programu film "Tito on ice" Maxa Anderssona, švedskog autora s berlinskom adresom.

To je mlada platforma koja spaja nevladine organizacije i nezavisne pojedinace koji se bave aktivizmom, primarno videoaktivizmom. Osnovana je s ciljem promocije nezavisne kulture i umjetnosti te audiovizualnog stvaralaštva, kao i razmjene specifičnih iskustava vezanih uz aktivističke akcije i videoaktivizam te poticanja na suradnju i međusobnu promociju udruga i pojedinaca na razini Europe.

Idejni začetnik međunarodnog projekta "Mov(i)e Activism" je Alternativni omladinski centar iz Kragujevca u Srbiji, a unutar kojega okuplja nevladine organizacije iz Španjolske, Portugala, Njemačke, Hrvatske i Srbije. Partneri u projektu su Alternativni omladinski centar, Kragujevac (Srbija), Real República Baco, Coimbra (Portugal), Filmaktiv, Rijeka (Hrvatska), Bloc d'Estudiants Agermanats País Valencià, Valencija (Španjolska) te Berlin (Njemačka).

Hrvatski predstavnik u platformi je riječka udruga Filmaktiv koja je ujedno i organizator dvodnevnog festivala "Mov(i)e Activism" koji će se održati u petak i subotu, 21. i 22. listopada u dvorani Filodrammatica. Detaljan program i sadržaj filmova pogledajte na internetskoj stranici riječkog FilmaktivaNakon Rijeke, festival putuje dalje u Španjolsku i Njemačku.

Večeras je na programu možda za nas i najzanimljiviji film jer se bavi postjugoslavenskom kulturnom scenom. Na drugu festivalsku večer poziva vas Maja Ogrizović iz Filmaktiva, a poslušajte i što je publika rekla nakon sinoćnje projekcije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.