Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Puzajući Armagedon": retrospektivna izložba Tomislava Brajnovića

04.11.2016.

11:19

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Puzajući Armagedon" naziv je izložbe što će u 19 sati biti otvorena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Prvi put poslije 2004. bit će to veća izložba kojom se predstavlja Tomislav Brajnović.

U kaleidoskopskom postavu okupljeno je dvadesetak radova, od instalacija, objekata, ready made serija do videa i audio kompozicija. Riječ je o presjeku radova koji su nastajali između devedestih godina prošloga stoljeća, znači na početku izlagačke aktivnosti Tomislava Brajnovića nakon školovanja na likovnim akademijama u Den Haagu i Zagrebu, do danas. Mnogi od radova su rijetko viđeni i javno predstavljani. 

"Postav nastoji odraziti relativno kratku, previranjima zasićenu povijest novog milenija u kojoj se, poput tempiranih bombi, vraćaju totalitarni elementi prošlog stoljeća. Pojedini radovi se osvrću na kobne posljedice mahnite produkcije i iskorištavanja materijalnih resursa. Katkad se javlja prizvuk transcendencije. Potraga za preokretanjem toka vremena i dosezanjem idealnije budućnosti postaje neodgodivom, uz otvorenu dilemu o tome kako ju postići", piše kustosica Ksenija Orelj.

Autor ističe: "Jedina (ne)moguća revolucija je revolucija svijesti. Svijest čovjeka danas se ne razlikuje puno od one prije ili nakon francuske i oktobarske revolucije. Tu se stvari ne mijenjaju, napredak je samo u HD prijenosu revolucije koja ne prestaje... Ideja Zemlje kao uređenog Rajskog vrta i pitanje tko, kako i da li ga može postići predstavlja srž moje umjetničke osobnosti."

Izložba je najavljena kao "umjetnička subverzija današnjih politika razdvajanja uslijed kojih međusobno sporazumijevanje neprekidno nailazi na zatvorena vrata". U riječkom MMSU ostat će psotavljena do 27. studenog, a onda seli u Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli. Početkom 2018. trebao bi izaći i katalog izložbe. U međuvremenu poslušajte kako o izložbi govore kustosica Orelj i sam autor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.