Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:19 / 22.01.2021.

Autor: Hina

Rad Giovannija Morbina "Dannunzieggiare" na riječkim ulicama

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

Na oglasnim pločama i stupovima u Rijeci postavljeni su plakati s fotografijama autora Giovannija Morbina koji čine rad "Dannunzieggiare", u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Europska prijestolnica kulture i programa "Izvrnuti džep umjetničke intervencije u javnom prostoru" riječkog MMSU.

To su tri različita plakata s portretom samog Morbina u punoj figuri. Fotografije su u smeđem sepija tonu i prizivaju osjećaj nostalgije, ali i pozivaju na otkrivanje koga te fotografije prikazuju. Naime, Morbin na njima pozira imitirajući lik Gabrielea D'Annunzija sa starih portreta.

Oponaša položaj tijela i fizionomiju, ali ne i njegovu prepoznatljivu odoru, kao oznaku osobe i pripadajućeg režima, navodi se u pojašnjenju rada iz Rijeke 2020. Plakati su nenaslovljeni i nepotpisani.

Giovanni Morbin rođen je 1956. godine. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, nakon završenog tečaja slikanja kod Emilija Vedove. Morbin potpuno napušta slikarski rad nakon serije "Bitumen", koja je nastajala između 1978. i 1980. godine.

Od 1978. umjetnik se posvećuje istraživanju ponašanja, a performans postaje njegovo idealno sredstvo za izražavanje ideja. Paralelno s radom vezanim za ponašanje, Morbina zanima i stvaranje predmeta za svakodnevnu upotrebu, kojima pridaje vrijednost "alata".  

Morbin je koautor i supotpisnik poetske deklaracije Etica espresiva universale objavljene 1994. u dnevnim novinama Corriere della Sera. U studenom 1995. osnovao je Universal Surface, platformu za sve svoje akcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.