Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rade Šerbedžija: "Nikada se ne možeš svima dopasti"

31.01.2016.

14:49

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gost na današnjem "Obedu" u programu Radio Rijeke bio je Rade Šerbedžija, kojeg kod kuće, nakon razgovora, kako je rekao, čeka pravi nedjeljni ručak: pečena teletina i pileća juha, koje je sam spravio. Iako rijetko daje intervjue, za Radio Rijeku je pristao – odmah.

"Volim ovaj grad, već sam pet godina ovdje, lijepo mi je. Rijeka ima nešto u sebi kozmopolitski i svjetski, kao da riječki narod genetski pamti. Ovdje je bila Austro-Ugarska i Italija, dvije moćne kulture, ostalo je to u narodu. Nije, naravno, sve idealno, još nije izgrađen Studentski kulturni centar u Kampusu, kojeg su obećali graditi, pa uvjeti za rad s mladima nisu kakvi bi mogli biti. Ali imam odlične studente i nadam se uskoro i ugovoru o suradnji s riječkim kazalištem", rekao je u programu Radio Rijeke Rade Šerbedžija, jedan od najpoznatijih hrvatskih i svjetskih glumaca.

Upravo se vratio iz Makedonije, gdje je pregovarao o novome poslovnom projektu zajedno sa sinom Danilom, inače redateljem. "Volimo se beskrajno kao otac i sin, ali smo često u sukobu mišljenja kada je posao u pitanju, no samo oko sitnica", rekao je Rade i dodao da je Danilo izvrstan redatelj.

Na televizijskim ekranima nedavno smo ga gledali kao ruskoga grofa Igora Kuragina u megapopularnoj britanskoj seriji "Downton Abbey". Kaže kako isprva nije htio prihvatiti ponudu za tu ulogu jer ne voli snimati serije, a kako ne gleda televiziju, nije ni znao o čemu je točno riječ. Međutim, supruga i kćeri su mu rekle da to jednostavno – mora. A kad je u scenariju pročitao da će glumiti bivšu ljubav grofice od Granthama, koju igra doajenka britanskoga glumišta Maggie Smith, morale su ga uvjeriti da će ga našminkati tako da izgleda starije. Kaže da se snimanje odvijalo u vrlo mirnoj i sigurnoj atmosferi u kojoj je uživao.

Govoreći o godinama, Rade Šerbedžija je istaknuo kako mu je njegov otac uzor u tome kako i u starosti živjeti kreativno."Moj otac ima 102 godine i potpuno je bistar u glavi, i sve donedavno je radio i neke dosta teške vježbe. Mislim da ga je očuvala mirnoća, živio je bez svađa. Nikada me nije gledao kao glumca, mislio je da ću kao odličan učenik postati liječnik ili znanstvenik", rekao je.

Na pitanje Alberta Petrovića kako prodavačice na riječkoj placi oslovljava po imenu, Šerbedžija kaže kako uvijek želi stvoriti prisan odnos sa sugovornikom: "I kada sam bio najpopularniji - jedno sedam ili osam puta sam biran za najpopularnije lice u Jugoslaviji - želio sam staviti svojeg sugovornika u ravnopravan odnos i omalovažiti tu svoju popularnost."

Pričajući o poznatima s kojima je radio ili se družio, za Toma Cruisea će reći da je super tip, za Arsena Dedića kako je bio velik i fantastičan, a za Damira Urbana da je sjajan i da se super druže u Rijeci gdje se, inače, baš dobro osjeća.

"S kritičarima nikada nisam imao problema. S novinarima jesam, ali zbog ideoloških stavova, no zbog umjetnosti nikad. Osim toga, uvijek imam na umu rečenicu iz Kaporova 'Provincijalca': Imao je samo jednu manu – želio se svima dopasti. Jer, nikada se ne možeš svima dopasti“, rekao je Rade Šerbedžija, koji je u programu Radio Rijeke najavio svoj koncert 12. veljače u HNK Zajcu. Poslušajte emisiju "Na obedu":

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.