Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radionica o tradicijskim glazbalima: "Jazz u školama"

24.11.2021.

11:00

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto:  Igor Soban / PIXSELL

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Foto: - / -

U Dječjoj kući (Art-kvart Benčić), tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana održat će se dvije glazbene radionice – jedna posvećena tradicijskim glazbalima, a druga jazzu. Projekt je namijenjen učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje.

Projekt obuhvaća predstavljanje jazz glazbe kroz nastupe renomiranih jazz glazbenika i edukatora u trajanju od jednog školskog sata.

Danas u 13 sati Stjepan Večković, osnivač Centara za tradicijska glazbala Hrvatske i Hrvatskog gajdaškog orkestara te član Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, gostovat će u Dječjoj kući. Povod je edukativna radionica o tradicijskim glazbalima za učenike 1. razreda srednje škole.

Radionica se provodi u suradnji Centra za tradicijska glazbala Hrvatske i Gradske knjižnice Rijeka uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Edukativni projekt "Jazz u školama", proizašao iz međunarodnog festivala Jazz Time Rijeka,  te po prvi put gostuje u Dječjoj kući u četvrtak 25. studenog u 10 sati. Jazz Time Rijeka festival poznat je po svojoj dugogodišnjoj praksi promocije mladih jazz glazbenika Primorsko–goranske županije pružajući im priliku da nastupe na festivalskoj pozornici, a od ove jubilarne, tridesete, godine postojanja i kroz festivalsko diskografsko izdanje. Većina tih glazbenika svoje je jazz obrazovanje stekla izvan Hrvatske, što je potaklo organizatore festivala da osmisle projekt popularizacije jazz glazbe u školama u nastojanju da se više djece i mladih upozna s čarima slušanja i sviranja jazza.

Projekt "Jazz u školama“, koji je pokrenut 2019. godine, u skladu je s kurikularnim smjernicama i kao takav predstavljen je na glavnoj sjednici Glazbene kulture u PGŽ.

Program je zamišljen kao interaktivna radionica te će učenici svojim pitanjima moći oblikovati teme o kojima će predavači govoriti i isprobati neke od instrumenata karakterističnih za jazz glazb Cilj projekta "Jazz u školama" potaknuti je djecu da istražuju glazbu i izvan jazza te se organizatori nadaju da će neki od njih u godinama koje dolaze i zasvirati na pozornici Jazz Time Rijeka festivala.

U suradnji G.I.S. d.o.o. glazbene produkcije i Gradske knjižnice Rijeka, dvije radionice u sklopu projekta "Jazz u školama" 25. studenog održat će u prostoru Dječje kuće za učenike OŠ Nikola Tesla s početkom u 10,00 i 10,50 sati.

Predavači Spartaco Črnjarić – gitara, Tonči Grabušić – bubnjevi i Damjan Grbac – kontrabas, učenicima će približiti povijest jazz glazbe, njezin nastanak i glavne smjernice te najutjecajnije izvođače.

Projekt se provodi uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i G.I.S. d.o.o. glazbene produkcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.