Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radionica za kazališne amatere: kako od teksta doći do predstave

24.10.2016.

14:30

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Od teksta do pozornice" dvodnevna je radionica održana u Rijeci za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališnih skupina iz raznih krajeva Hrvatske. Radionica je u Slovenskom domu Kulturno-prosvjetnoga društva "Bazovica" okupila 36 kazališnih amatera iz različitih dijelova Hrvatske.

Na radionici su upoznali proces nastajanja predstave - od ideje i odabira teksta preko podjele i tumačenja uloga, glumačkih vježbi i dramaturško-redateljskih rješenja do izrade i korištenja scenografije, kostimografije i finalnog postavljanja predstave na scenu. 

Po završetku radionice svim sudionicima dodijeljena su priznanja o sudjelovanju. Interes za radionice ovakvoga tipa sve je veći, rekli su sudionici, što govori o aktivnosti i djelovanju hrvatskih amaterskih kazališta i skupina, kojima je ovakva vrsta dodatne edukacije važna jer svaki puta nauče nešto novo. 

Seminar se održao uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH. Radionicu su organizirali Hrvatski sabor kulture i riječki Teatar Scena, a vodio ju je zagrebački redatelj i glumac Mario Kovač.

S njim i troje kazališnih amatera - Franjom Oreškim iz KUD-a "Kaštel" iz Pribislavca pokraj Čakovca, Gordanom Kovačević iz KUD-a "Primorka" iz Krasice te Sanjom Rašan iz KUD-a "Donji Kraljevec" - razgovarala je Biserka Belić i doznala kako im je bilo na radionici te što su naučili:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.