Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radovi na Dječjoj kući mogu početi, odobrena lokacija broda Galeb

27.12.2018.

14:03

Autor: Tatjana Sandalj

Galeb i buduća Dječja kuća (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Galeb i buduća Dječja kuća (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Iz Lučke uprave stigla je potvrda lokacije - obnovljeni brod Galeb bit će privezan uz Molo longo, odmah poslije dizalica, potvrdio je to na današnjem susretu s novinarima pročelnik Odjela za kulturu riječke gradske uprave Ivan Šarar.

2020. Rijeci je sve bliže - u Odjelu za kulturu grada koji će uskoro biti Europska prijestolnica kulture zbrajaju što je učinjeno. 

Obnova Palače Šećerane, u Krešimirovoj ulici, teče prema planu i do sada je utrošeno trideset posto od predviđenih 42 milijuna kuna, rekao je pročelnik Ivan Šarar. To je samo jedna u nizu činjenica koje pokazuju da je završilo dugotrajno razdoblje administriranja u kojem su planovi postajali izvedbena dokumentacija i troškovnici, a koji su onda višestruko provjeravani.

Na Badnjak je određen izvođač radova za Dječju kuću, a 3. siječnja bit će otvorene ponude za radove na rekonstrukciji broda Galeb. Prošloga tjedna stiglo je i prvih 27 milijuna eruopskih kuna za radove na Dječjoj kući, a tko je izvođač znat ćemo kada završi žalbeni rok, pa se u veljači vidimo na otvaranju radova u kompleksu Benčića, najavio je Šarar.

Za brod Galeb napokon je utvrđena lokacija na kojoj će biti privezan, a pročelnik je podsjetio da tijekom javnih konzultacija brodograditelji nisu imali zamjerke na predviđene rokove i troškovnik obnove broda. S probijanjem troškovnika pri izvođenju radova uvijek se računa, dodaje, i postoje prihvatljive granice.

Ove godine otvoren je preuređeni Ri Hub, održano prvo Ljeto u prijestolnici, a HKD je postao ustanova, na što je pročelnik posebno ponosan. Šarar vjeruje da će već u drugoj godini postojanja pokazati koliko tamo mogu samostalno zarađivati od ulaznica, a koliko privlačeći sredstva iz državnog proračuna ili iz nekih drugih izvora. 

Ukratko, infrastrukturne investicije riječki odjel za kulturu pokrenuo bi i da Rijeka nije prijestolnica kulture 2020. Samo bi stvari išle nešto sporije, ovako je planirano - i do sada u planovima ništa nije mijenjano, naglašava pročelnik za kulturu: otvaranje Muzeja grada Rijeke u Palači Šećerane u ožujku/travnju 2020., rekonstruiranog Galeba u svibnju/lipnju, Dječje kuće u lipnju/srpnju te Gradske knjižnice u Benčiću, uz zatvaranje Rijeka EPK 2020 u veljači 2021. godine.

U međuvremenu, i odjel za kulturu i riječke ustanove morat će balansirati redovite i EPK programe, a moraju početi pripremati i kulturnu strategiju za razdoblje 2021. do 2027., ako ni zbog čega drugoga, onda da bi mogli planirati neka nova povlačenja europskih sredstava. Poslušajte:

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.