Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radovi na Palači šećerane krajem godine, Galeb u doku početkom 2018.

20.07.2017.

14:09

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što je novog s Palačom Šećerane i Galebom? Razvojni program "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine" bila je povod konferenciji za novinare. Riječki gradonačelnik osvrnuo se na jučerašnji susret s premijerom i ministrima na temu Rijeka EPK 2020.

Do kraja tjedna završava postupak e-konzultacija oko projekta obnove Palače Šećerane u kompleksu Benčić, a do kraja kolovoza trebao bi biti dovršen izvedbeni projekt obnove broda Galeb. Nakon što završi postupak javne nabave za radove, oni bi na Palači trebali početi u studenom ili prosincu, a brod bi u doku trebao biti krajem siječnja ili početkom veljače, najavila je ravnateljica Direkcije za kulturnu baštinu Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić.

Palača Šećerane, najljepša barokna palača u Hrvatskoj, postat će sjedište Muzeja grada Rijeke, ujedno i najveći eksponat u njihovoj zbirci. Stalni postav, na dva kata, činit će cjeline: Moć šećera; Mletački lav i carski orao; Revolucija i parni stroj; Prvi torpedo u svijetu; Južni pol Srednje Europe; More, globalizacija, Amerika; Između sjevera i juga; Mirisi i boje Istoka; Egzodus, novi život; Rijeka i svijet. U oblikovanju postava pomoći će, dijelom svojih eksponata, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. 

Što se sadržaja tih objekata tiče, o njima brine Muzej grada Rijeke, a oni su s ponosom objavili da je Hrvatsko muzejsko vijeće otprve odobrilo oba stalna postava koji ističu najbolje od novije riječke povijesti. Na oba stalna postava radio je tim u kojem su ravnatelj Muzeja Ervin Dubrović, kustosice Sabrina Žigo i Ema Makarun, povjesničar Tvrtko Jakovina i nagrađivana hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u preuređeni H-objekt u kompleksu Benčić uselit će tijekom kolovoza, a otvaranje se priprema za jesen.

Za obnovu broda Galeb i Palače Šećerane u kompleksu Benčić odobreno je gotovo 69 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU traženo je još sedam milijuna, a financijskih bojazni nema, poslije jučerašnjeg, napokon održanog, sastanka riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela s premijerom Andrejem Plenkovićem i većinom hrvatskih ministara i državnih tajnika.

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar prenio je želju ministice kulture Nine Obuljen Koržinek da svi infrastrukturni radovi vezani uz EPK 2020 budu gotovi do kraja 2019. Naime, u prvom dijelu 2020. Hrvatska predsjedava Europskom unijom, a prvi put se to preklapa s činjenicom da ista država ima i prijestolnicu kulture.

Poslušajte prilog s konferencije za novinare te Ervina Dubrovića koji govori o sadržaju budućih stalnih muzejskih postava:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.