Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Rahmanjinov, Čajkovski": izvrstan završetak sjajne koncertne sezone

20.06.2019.

10:23

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Iznimno uspješan simfonijski koncert "Rahmanjinov, Čajkovski" sinoć je, pod vodstvom osebujnog dirigenta Yordana Kamdzhalova i fantastičnog solista, pijanista Michaila Lifitsa, održan kao finale koncertne sezone riječkog HNK Ivana pl Zajca, pred posve ispunjenim gledalištem.

Ponekad se traže riječi kojima se može opisati jedan vrhunski glazbeni događaj, poput ovog sinoćnjeg koncerta, koji je moćnom snagom izvedbe orkestra i solista, uz neizostavno talentiranog i karizmatičnog dirigenta Kamdzhalova, posve očarao publiku.

Solist Michail Lifits svirao je Rahmanjinova nevjerojatnom lakoćom, muzicirajući s užitkom, a prsti su mu bili sljubljeni s tipkovnicom, milujući je i izvlačeći nježnost i snagu svakog tona. Zanimljivo je bilo besprijekorno razumijevanje dirigenta, solista i orkestra koji su savršeno zajednički funkcionirali, a posebno treba istaknuti korpus drvenih puhača i sjajnog oboistu.

Drugi dio koncerta pripao je nevjerojatnom maestru Kamdzhalovu, koji je bez partiture, čistih znakova, emotivno i uživljeno vodio sjajan riječki orkestar, koji je još jednom potvrdio kako su njegovi članovi solisti bez premca – izvrstan fagotist, klarineti, flaute, oboe, rogovi, udaraljkaš…

Čipkasto izrađena dinamika, raspjevana izvedba, preciznost upada, muziciranje sa smiješkom na licima - sve je to izazvalo nezaboravan užitak slušanja. I zato, iskrene čestitke! S nestrpljenjem čekamo novu koncertnu sezonu!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.