Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rahmanjinov i Čajkovski za kraj sezone orkestra riječke Opere

15.06.2019.

15:48

Autor: Tatjana Sandalj

Yordan Kamdzhalov i orkestar riječke Opere (Foto: HNK Zajc)

Yordan Kamdzhalov i orkestar riječke Opere (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca uspješnu sezonu završit će pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova i uz nastup svjetske pijanističke zvijezde Michaila Lifitsa. Simfonijski koncert "Rahmanjinov, Čajkovski" na programu je u srijedu 19. lipnja u 19:30 sati.

Na programu koncerta kojim će ravnati šef dirigent riječkog orkestra su dva djela, oba među najpopularnijim i najprepoznatljivijim djelima klasičnog repertoara: romantični Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova i moćna Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog, jedna od najpoznatijih simfonija svih vremena.

U prvom dijelu koncerta će uz orkestar nastupiti pijanistički virtuoz Michail Lifits koji u Rijeku stiže nakon što je nastupio na nekim od najvažnijih svjetskih koncertnih podija te iznimnom muzikalnošću na sebe skrenuo pažnju cijelog glazbenog svijeta.

Od 2009. godine, kada je pobijedio na 57. međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferrucio Busoni, Lifits oduševljava publiku i kritiku nastupajući u mnogim prestižnim dvoranama kao što su Carnegie Hall i Lincoln Center u New Yorku, Philharmonie u Berlinu, Herkulessaal i Philharmonie u Münchenu, Sala Verdi u Milanu... Od 2011. je ekskluzivni umjetnik za Decca Classics, a debitantski CD iz 2012. godine s djelima W. A. ​​Mozarta, dobio je izvrsne kritike i naziv CD mjeseca mnogih vodećih časopisa klasične glazbe i radio postaja.

U drugom dijelu večeri na programu je dramatična i melodijski bogata Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog koji je njome oslikao svijet obilježen kontrastima i iznenadnim klimaksima izrazito živopisnim orkestralnim bojama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.