Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rapska fjera - dragulj koji slavi našu povijest i sadašnjicu

26.07.2015.

11:13

Autor: Vladimir Jurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rabu je sinoć otvorena 14. obnovljena Rapska fjera, kojom se to mjesto, ali i cijeli otok, vratio u Srednji vijek. Uz desetak tisuća Rabljana i njihovih gostiju, ondje je bila i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Pucanj iz topa na Trgu svetoga Kristofora u Rabu sinoć je označio početak još jedne Rapske fjere. To događanje seže u davno 14. stoljeće - prvi put se spominje 21. srpnja 1364. godine. Veliko vijeće Grada Raba u počast hrvatsko-ugarskom kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio od Mlečana, posebnom je odredbom općinskim praznicima proglasio 25., 26. i 27. srpnja.

Ukazom gradskog vijeća iz 1364. Fjera se ima slaviti tri dana: 25. srpnja - na blagdan svetog Jakova, 26. na blagdan svete Ane i 27. srpnja, na blagdan zaštitnika grada Raba - svetog Kristofora. Više od sedam stotina kostimiranih Rabljana i njihovih gostiju iz San Marina, Italije, Njemačke, Austrije i Slovenije, kroz stotinu radionica prezentira život u Srednjem vijeku.

Na sinoćnjem otvorenju 14. obnovljene Rapske fjere bila je i pokroviteljica događanja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. "Danas, kada turisti ne traže samo sunce, more i kupanje, već i kulturna zbivanja, Rapska fjera je jedan od dragulja što predstavlja našu povijest i sadašnjicu, stare zanate... Tako slavi i ribara, i težaka - sve ljude koji udišu život našoj domovini", rekla je predsjednica.

Večeras se ispred gradskih zidina odvija ribolov po starinski. Sutra je finale ovogodišnje Fjere, kada će se održati viteški turnir rapskih samostreličara u gađanju samostrelom. Poslušajte priču iz Raba:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.