Hrvatski radio

Radio Rijeka

Raul Perčić: ciklus "Geometrija" kao povratak slikanju nakon dva desetljeća

14.06.2016.

17:03

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djela riječkoga slikara Raula Perčića proteklih dvadeset godina nismo viđali u galerijama, a onda nas je ugodno iznenadio izložbom „Geometrija“, postavljenom u Galeriji Laval. U ovim kaotičnim vremenima, njegova uređena, uredna, jasna i "posložena" platna djeluju poput melema za dušu.

Nekadašnji apstraktni ekspresionizam iz rane faze Raula Perčića, prepun geste i dinamike, zamijenila je apstrakcija sasvim drugačije vrste. Pred nama su platna promišljene, ritmične, gotovo trodimenzionalne kompozicije crnih, bijelih i sivih tonova uz dozirane dodatke komplementarnih boja. Je li to prizivanje reda u kaosu?

Raul Perčić rođen je 1961. godine u Rijeci, gdje je 1987. godine diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti (tadašnjem Pedagoškom fakultetu). Iste godine održao je svoju prvu samostalnu izložbu u riječkom GPZ-u, a nakon toga izlagao je u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Kraće je vrijeme, krajem 80-ih, imao svoju privatnu galeriju "Form", a zatim se posvetio restauriranju antiknog namještaja. "Ponovni povratak predanom slikanju dogodio se 2014. godine", zapisala je Nataša Ivančević u katalogu izložbe. "Slikara doživljavamo u krajnostima: ili posve apstinira od slikanja, ili mu je slikanje životni imperativ kojemu se beskompromisno predaje", kaže Ivančević. Izložba "Geometrije" u Galeriji Laval otvorena je do 18. lipnja.

"Kaos ili red? Meni je ovo ipak red", kaže Perčić dok u nevelikoj galeriji razgledavamo desetak izloženih platna. "Koliko god je moja rana apstraktna faza u svom izričaju bila ekspresivna, slobodna i gestualna, možda mi je kao mladom čovjeku u tom trenutku isto predstavljala neki red. Čovjek kad slika s 30 godina i kad slika s 50 godina, to su doista različite osobe", kaže Perčić.

Slikanju se vratio nakon dvadesetak godina izbivanja, tijekom kojih se bavio restauriranjem antiknog namještaja, čemu se prije desetak godina pridružilo i maslinarstvo. "Sve je to moj svijet, neki moj jin i jang", kaže umjetnik. "S pedeset godina života čovjek ipak nekako posloži prioritete, pa sam tako odlučio vratiti se slikanju. Reakcije su iznenađujuće pozitivne", zadovoljan je Perčić.

Izložena su ulja na platnu, dimenzija 100 x 120 i 80 x 100 cm. Svaka je slika pomno isplanirana i izvedena u dvije faze: najprije na platno kistom nanosi boju u gradaciji od crne preko sive do bijele. Nakon što se boja osuši - za što je potrebno oko mjesec ili dva - na obojano platno špahtlom nanosi precizni, deblji sloj boje, najčešće bijele, kojom oblikuje ritmičke linije. 

"Dugo nisam slikao, ali sam u tih dvadeset godina - razmišljao, što se vidi ako pažljivije promotrite ove slike. One su nastale u sporom hodu", naglašava Perčić, "zato fazu razmišljanja smatram jako važnom". Slikarstvo više ne misli napuštati, a već ima spremnu kolekciju "Gesta", sasvim različitu od ove geometrijske, koju uskoro također namjerava izložiti. 

Kako to da se vratio slikarstvu, zašto je toliko iz njega izbivao, i kakve veze s time imaju obnavljanje antiknog namještaja i uzgoj maslina – poslušajte u razgovoru s Raulom Perčićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.