Hrvatski radio

Radio Rijeka

Reformacija jučer, danas i sutra: rasprava o indulgencijama

29.05.2022.

19:43

Autor: Tatjana Sandalj

Izdanje Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju M. Vlačić Ilirik uz 500 godina protestantizma

Izdanje Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju M. Vlačić Ilirik uz 500 godina protestantizma

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Ususret 505. obljetnici reformacije svake posljednje nedjelje u mjesecu nudimo dio priče o reformaciji jučer, danas i sutra. Sugovornica u emisiji Susreti je dr. Lidija Matošević, voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu.


Početke reformacije vezujemo uz prodaju oprosta ili indulgencija, ali o čemu se tu zapravo radi?

U prvoj emisiji govorili smo o tome što je prethodilo reformacijskom pokretu, a u drugoj smo oca reformacije, Martina Luthera, pokušali razumjeti iz vremena u kojem je živio i radio.


Za reformaciju su jako važni bili kasnosrednjovjekovni obnoviteljski pokreti pobožnosti kakvi su devotio moderna ili mistika patnje, ali za njih je vrijedilo načelo "ne talasaj", naglasila je dr. Lidija Matošević. Bile su to zatvorene zajednice, "otoci spasenja", koje nisu težile promjeni institucija. 


Onaj tko je istinski spašen, obraćen, ne može ostati zatvoren u svojoj zajednici. Njega smeta nepravda, besmislenost, glupost, nekorektnost, jer isti duh koji nas je preobrazio iznutra, isti je duh koji obnavlja stvorenje. I ako te taj duh dodirnuo, ne možeš ostati izdvojen iz društva, govori dr. Matošević objašnjavajući zašto su reformatori počeli prozivati odgovorne u crkvi i društvu te predlagati konkretne promjene.


Jedan od tih prijedloga vezan je uz prodaju oprosta ili indulgencija. Indulgencija je riječ koja znači dopuštam, otpuštam, olakšavam, a vezana je uz sakrament pomirenja, podsjeća dr. Matošević tumačeći kako je iz situacije straha vezane uz pokoru proizašla reformacijska kritika indulgencija.


Iz krasne ideje riznice zasluga, solidarnosti u vjerničkoj zajednici, razvio se kasnosrednjovjekovni biznis koji je Luthera potaknuo da piše pisma na koje odgovorni u crkvi nisu odgovarali. Svi posrćemo na putu duhovnog razvoja, a Bog je taj koji oprašta bezuvjetno, podsjetio je Luther otvarajući vrata reformaciji. 


Dr. Matošević podsjeća da o indulgencijama, solidarnosti u zajedništvu crkve, i danas treba govoriti, jer preporođeni ljudi grade novo društvo.


U emisiji Susreti i njenom redovitom terminu 29. svibnja u 20:40 sati poslušajte zašto je i danas važan i aktualan jedan od ključnih zahtjeva i postavki reformacije koji se ticao odnosa prema Bibliji te znači li taj zahtijev odbacivanje autoriteta crkve, a u nastavku poslušajte treći dio razgovora o reformaciji, o raspravi o indulgencijama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Poslušajte u Slušaonici