Hrvatski radio

Radio Rijeka

Renata Carola Gatica: "Rijeka je luka različitosti poput Buenos Airesa!"

12.01.2020.

17:03

Autor: Albert Petrović

Renata Carola Gatica i Albert Petrović u studiju (Foto: Ana Marija Ilić / HRT - Radio Rijeka)

Renata Carola Gatica i Albert Petrović u studiju (Foto: Ana Marija Ilić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kako se bliži premijera očekivane "Evite", redateljica i ravnateljica drame HNK Ivana pl. Zajca Renata Carola Gatica sve češće "iskače iz paštete". Zato smo obećali da nećemo pričati o mjuziklu, iako, naravno, nismo mogli zaobići taj događaj.

Za ovu temperamentnu Argentinku ovih dana odmora nema, ali, kako sama priznaje, i bolje je tako jer uoči premijere ne može biti doma i na miru, mora se nečim zaokupiti. Počeli smo pričom o jezičnim barijerama koje je, prema našem mišljenju, Renata odlično svladala, no ona nije potpuno zadovoljna.

"Ne volim razmišljati o sebi kao o intelektualki, međutim radim i krećem se u prostoru gdje se važe svaka riječ. I onda ne moći u svakoj situaciji precizno izraziti misli i osjećaje zna biti užasno frustrirajuće. Još ako osoba s kojom razgovaraš ne izađe u susret s točnim izrazom... A k tome, i hrvatski jezik je tako kompliciran.

Uzmite u obzir da dolazim iz Južne Amerike gdje se govori pojednostavljena verzija španjolskog, a takvi smo i u izrazu. Francuzi su, recimo, primjer izuzetno zatvorenog naroda po tom pitanju, u Hrvatskoj su slični tome Zagrepčani, međutim ovdje u Rijeci je drugačija slika, i mislim da je Rijeka jedna prava, otvorena, multikulturalna sredina, jedna luka različitosti poput Buenos Airesa.

Ja dolazim iz Cordobe, grada od 4 i po milijuna stanovnika, dakle kao cijela Hrvatska, i pravi sam primjer te mješavine naroda, imam u sebi španjolske, talijanske i francuske gene, a moj djed Indijanac je bio siroče i odgojen na ranču u mjestu Gatica, po kojem su onda sva djeca smještena tamo dobila prezime", govori naša gošća.

Na pitanje kad je posljednji put bila u Argentini, kaže uz smijeh. "O, idem svake godine, to je bio 'bračni uvjet' koji sam postavila svom suprugu."

Renata je izabrala i glazbu za emisiju, kojom dominira tango - fenomen koji je zarazio cijeli svijet, pa na pitanje je li istina da su nekad taj strastveni ples plesali muškarci jedan s drugim, kaže: "O da, morate znati da su tango donijeli doseljenici, Francuzi, on se plesao u luci, plesali su ga mornari s prostitutkama, i u neka 'konzervativna' vremena bilo je puno više gostiju u lokalu nego djevojaka, pa dok su čekali svoj red za ples, muškarci su se snašli. Inače, to je meni jedan prekrasan običaj koji je danas iz raznih homofobnih i drugih predrasuda potpuno iščezao."

Nismo zaobišli ni kultni argentinski odrezak, koji je, jasno, drugačiji od ovdašnjeg i koji Renata nije ni probala jer kaže: "Zašto bih..? Kad sam u Istri, jedem tartufe, odnosno ono što je karakteristično za ovaj kraj. Kod nas krave pasu na ogromnim prostranstvima, puno se kreću i stalno su u pokretu, baš kao i ljudi, a onda, tu je i drugačiji način rezanja - ovdje se reže okomito, mi riskiramo pa režemo vodoravno", kaže uz smijeh.

Naravno da smo se dotakli i "Evite", koja je nezaobilazna tema ovih dana, i za čiju izvedbu Renata ne štedi riječi hvale na račun cijelog ansambla - a to tek s nestrpljenjem očekujemo vidjeti... Poslušajte cijelu emisiju:

Na obedu: Renata Carola Gatica, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.