Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:57 / 19.09.2017.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

"Retrovizor 55" - samostalna izložba Istoga Duška Žorža

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Samostalna izložba Istoga Duška Žorža pod nazivom "Retrovizor 55" otvara se večeras u 20 sati u Galeriji "Juraj Klović", a obilježit će njegovo stvaralačko razdoblje od 1962. do 2017. godine. Prvi put na jednom mjestu naći će se neka od najpoznatijih djela ovog umjetnika.

Izložba se sastoji od fotografija koje prezentiraju važnija stvaralačka razdoblja u radu Istoga Žorža. Prvi put donosi na jednome mjestu neka od najpoznatijih djela toga umjetnika, jednog od ključnih imena riječke fotografije, nastalih tijekom više od pet desetljeća njegova umjetničkog djelovanja.

U 55 godina svog rada umjetnik je ostvario više ciklusa, no uvijek autentičan, on nastavlja mijenjati stilove i načine rada, neprestano usvajajući nove tehnologije i pristupe.

Istog Duško Žorž rođen 1947. u Rijeci u obitelji oca fotografa od koga nasljeđuje ljubav prema fotografiji. Profesionalni je fotograf i član Foto kluba Color od godine 1962. kada izlaže svoju prvu fotografiju na izložbi u Zagrebu.

Kao član foto kluba Color i HDLUR-a izlagao je na 300 izložbi u zemlji i inozemstvu. Održao je 30 samostalnih izložbi. Za rad na promicanju fotografije dobitnik je brončane, srebrne i zlatne plakete za zasluge u širenju tehničke kulture.

S Istogom Duškom Žoržom razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.