Hrvatski radio

Radio Rijeka

Revija lutkarskih kazališta: predstave za sve generacije lutkoljubaca!

01.11.2018.

20:38

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Osamnaest kazališta iz Češke, Austrije, Poljske, Italije, Slovenije i Hrvatske sudjelovat će na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci od 2. do 10. studenog. Glumci lutkari igrat će za publiku svih uzrasta i u raznim riječkim prostorima prikazati suvremene lutkarske tendencije i klasične tehnike.

Predstava "Zamrznute pjesme" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koja je i u programu 23. revije, nagrađena je s četiri nagrade Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u Čakovcu. Strukovni žiri nagradio ju je kao najbolju predstavu u cjelini, nagradu za kolektivno glumačko ostvarenje dobili su glumci lutkari, Alena Pavlović nagrađena je za oblikovanje lutaka i scenografije, a Deni Šesnić za oblikovanje svjetla.

Ovogodišnja revija, 23. po redu, imat će svečano otvaranje i zatvaranje uz specifičnu formu kabarea. Na otvaranju družit ćemo se uz ansambl bizarne operete "Petar Kuštravi" Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica.

Zaključit ćemo uz teatar predmeta i koncert prema motivima "Ane Karenjine" Studia DAMÚZA i benda Fekete Seretlek. Predstava je naslovljena "Kar", a koncert "We Are Going to Die". 

U pretprodaji je otišlo 300 pojedinačnih ulaznica i rezervirano 1600 mjesta za dječje vrtiće i škole, ali mjesta još ima. Od utorka 23. listopada ulaznice su u redovnoj prodaji. Pojedinačna košta 35 kuna, ali ima i popusta za grupe i komplete.

Otvaranje i zatvaranje namijenjeno je mladima i odrasloj publici. Sve prije i između toga je za mlađe, s posebnim programom za bebe, a uz najavu svake predstave, u programu koji je dostupan ovdje, stoji preporučena dob publike. 

I među izvođačima ima raznih: od onih koji su izučili svjetski poznatu i priznatu češku školu lutkarstva, preko svih hrvatskih profesionalnih i ponekog neprofesionalnog ansambla, do studenata lutkarstva - bivših i sadašnjih - Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. 

U pratećem programu je Muzej plesa Umjetničke organizacije VRUM iz Zagreba, zatim "Čarobni vrt", izložba interaktivnih svjetlosnih instalacija Visualia Group iz Pule, radionica svjetlosnih grafita iste te ekipe, a s riječkom publikom je ponovno i Petar Kus s predstavom i s radionicom izrade izvornih glazbenih instrumenata.

Poslušajte kako o Reviji govori ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir:

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.