Hrvatski radio

Radio Rijeka

Revija lutkarskih kazališta: što sve može biti lutka?

04.11.2016.

21:55

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od četkice za zube, poteza bojom, običnog kamena, preko lutke na koncu ili lutke na štapu – koliko autora, toliko je oblika i lica lutaka što ih gleda publika 21. revije lutkarskih kazališta u Rijeci. Revija je svečano otvorena sinoć.

Od publike u pelenama uz "Kupaonsko igralište" gostiju Flug Cooperation iz Poljske koji su prvi put nastupili u Hrvatskoj do "Duge" Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina za uzrast 12+. Revija je počela uz odlično uprizorenje djela Dinka Šimunovića nakon kojeg se najbolje šuti.

U tri riječka prostora, do 12. studenog publika svih uzrasta gleda različite poetike i lutkarske tehnologije, a poseban dio čine lutkarske predstave u kojima se lutkarstvo kombinira s drugim medijima.

Reviju čine i neki dodatni programi, a sinoć je u galeriji Kortil otvorena izložba "Od skice do lutke" slovenske autorice Agate Freyer koja već gotovo pola stoljeća duboko vjeruje da je kreator lutaka desna ruka redatelja lutkarske predstave. Njihovim dogovorom oblikuje se vizualni identitet poruke koja mora biti jasna svim uzrastima gledatelja. Osobno Frayer voli oblikovanjem lutaka referirati na poznata djela iz povijesti umjetnosti. 

Osim gostiju iz Poljske prvi put na reviji su i Španjolci Zero en Conducta kojima se veselimo večeras u 18 sati, u Gradskom kazalištu lutaka, a uz njih tu su, tradicionalno gosti iz Slovenije te ansambli iz cijele Hrvatske. Poslušajte djelić atmosfere jučerašnjeg poslijepodneva i večeri:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.