Hrvatski radio

Radio Rijeka

Revija malih književnosti: u Rijeci književnici iz Maroka, Alžira i Tunisa

03.12.2018.

09:56

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Press Rijeka 2020

Foto: Press Rijeka 2020

Foto: - / -

Nakon 13 godina i 16 europskih zemalja, Booksina Revija malih književnosti ove se godine okreće Magrebu – u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku gostovat će autorice i autori iz Maroka, Alžira, Tunisa i Libije.

Revija i ove godine surađuje s Human Rights Film Festivalom koji se održava u Zagrebu i u Rijeci u Art-kinu, a zajednički pripremaju program pod nazivom Riot of Desire / Pobunjena želja.

Riječki dio programa Revije malih književnosti organiziran je u suradnji s programskim pravcem Kuhinja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

U sklopu Pobunjene želje, danas u Art-kinu Croatia u 18 sati, gostuju književnice i književnici čiji su radovi odavno prešli granice vlastitih zemalja iako još nisu prevedeni na hrvatski.

Iz Maroka stiže Mohammed Berrada, književnik, kritičar, prevoditelj Barthesa i Le Clézija, sveučilišni profesor i autor sedam nagrađenih romana prevedenih na francuski, engleski, španjolski, portugalski i norveški. Iz Alžira stiže pjesnikinja Lamis Saidi koja piše na arapskom i prevodi s više jezika, dok iz Tunisa stiže Habib Selmi, autor osam romana i dvije prozne zbirke, dva puta bio je u užem izboru za Arab Booker i smatran je jednim od najvažnijih suvremenih pisaca u arapskom svijetu. Nakon razgovora s gostima, prikazat će se film Rock the Casbah marokanske redateljice Leile Marrakchi.

U sklopu Revije objavit će se i antologija suvremene književnosti Magreba naslova "Ovo tijelo nije kuća."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.