Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ribarnica Jazz Fair u Vrbniku: glazba, pogled, more, gušti

06.08.2016.

15:24

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već petu godinu zaredom na vidikovcu zvanom Ribarnica ispred vrbničkog restorana "Nada", s pogledom na Kvarner od kojeg zastaje dah, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza redaju se najbolji hrvatski i inozemni jazz sastavi i glazbenici. Od ovoga ljeta, tome je dodan i Ribarnica Jazz Fair.

Tako će uz "redovni" jazz program koji se održava više puta tjedno, Vrbenčani i njihovi gosti moći uživati u svojevrsnom "intenzivnom" tjednu jazza od 6. do 13. kolovoza, kada će svake večeri biti održan po jedan besplatni koncert u prekrasnom ambijentu Ribarnice.

Koja, zapravo, nije prava ribarnica, iako je trebala to biti – u tu je svrhu građena između dva svjetska rata, ali nikada to nije postala. Ostalo je ime i prekrasan pogled s vidikovca na Šilo, Crikvenicu, more...

Na Ribarnici će nastupiti će mnogi renomirani jazzeri, a sve počinje u subotu 6. kolovoza nastupom gitariste Darka Jurkovića Charlieja i kontrabasiste Zvonimira Šestaka. Riječanin Darko Jurković jedan je od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu - i to pedesetak na godinu.

Dan kasnije rezerviran je za nastup riječkoga kontrabasiste Damjana Grpca i njegovog benda, koji će nas odvesti, kako kažu, u Međuzemlje Istre i Hrvatskoga primorja, uz bubnjeve, saksofon, violinu, sopele... U ponedjeljak 8. kolovoza nastupaju trojica vrsnih riječkih glazbenika - Vedran Ružić na kontrabasu, Zvjezdan Ružić na klaviru i Tonči Grabušić na bubnjevima.

Latino ritmove donose u utorak 9. kolovoza opet braća Ružić - za jazz glazbenike je karakteristično da istovremeno sviraju u raznim bendovima - ali ovoga puta u društvu bubnjara Branimira Gazdika te Borisa Popova na udaraljkama. Riječanka Katarina Jurić, akademska pijanistica i vlasnica diplome jazz-pjevanja s američkog Berkeleya, nastupa u srijedu 10. kolovoza uz pratnju Bojana Skočilića na kontrabasu i Bruna Mičetića na gitari.

Trio Sveti čine dva glazbenika iz Beograda i jedan iz New Yorka - Marko Đorđević već dvadeset godina živi u Velikoj Jabuci i slovi za jednog od najboljih bubnjara na svijetu. Uz njega sviraju Branko Trijić na gitari i Vasil Hadžimanov na klavijaturama, a nastupaju u četvrtak 11. kolovoza.

Dan nakon toga rezerviran je za riječkoga itarista Brunu Mičetića, koji plovi i rock vodama (bend Keops), a zavšio je konzervatorij u Klagenfurtu. Njegov trio čine još kontrabasist Mladen Baraković i bubnjar Ratko DivjakSve završava u subotu 13. kolovoza nastupom njujorškoga vokalnog trija Asaran Earth koje predvodi riječka pjevačica Astrid Kuljanić.

Umjetnički ravnatelj festivala, kojeg organiziraju vlasnici restorana Nada uz Turističku zajednicu i Općinu Vrbnik, riječki je bubnjar Tonči Grabušić. Dan uoči Ribarnica Jazz Faira svratio je do našeg studija i ispričao kako je utemeljio jazz-koncerte u Vrbniku, kako je kao mladi bubnjar svirao s Balaševićem, kako uspijeva spojiti glazbu i zlatarski obrt - a onda još nađe i vremena za osmišljavanje originalnih riječkih suvenira. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.