Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rigojanči: omiljeni riječki kolač skriva romantičnu ljubavnu priču!

13.09.2018.

15:07

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Za kocku od sira ne znamo, ali priča o rigojančiju nas je oborila s nogu! (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Za kocku od sira ne znamo, ali priča o rigojančiju nas je oborila s nogu! (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kad odete u Beč morate kušati sacher tortu, kad ste na Siciliji obavezna je pan d'arancia, općenito u Italiji - tiramisu, na Bledu i u Samoboru su poznate kremšnite, najbolja štrudla od borovnica jede se u Gorskom kotaru, baklave naravno u Sarajevu, a u Rijeci je čarobna slatka riječ – rigojanči.

Legendarni kolač iz nekadašnjeg Konta i nekih drugih riječkih slastičarnica, ali i gotovo svih riječkih kućnih proslava, nezaboravna je kombinacija mekanoga čokoladnog biskvita i prozračne kreme od tučenog slatkog vrhnja i čokolade – a ta se krema, ako se sjećate, u kavani Kontinentala nekada mogla naručiti sama, u kuglicama, kao Americano sladoled. Guštanje u Americanu, posluženom u metalnim zdjelicama za sladoled i s plosnatim žličicama, na terasi pod kestenima, s mamom i nonom, jedna je od dražih mi uspomena iz djetinjstva.

U međuvremenu smo odrasli, a rigojanči je potiho nestao iz ponude riječkih slastičarnica; čak ga ni obnovljeni Kont dulje vrijeme nije imao u ponudi. No rigojanči se, kao dio baštine našega grada, ove godine vratio na velika vrata: osim što ga opet nude bolje riječke slastičarnice, u subotu 22. rujna njemu u čast otvara se izložba u Pomorskom i povijesnome muzeju Hrvatskoga primorja. Izložbu o kolaču nevjerojatne povijesti su kustosica Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja te Svetozar Nilović, voditelj muzeja Peek & Poke i Muzeja djetinjstva, nazvali "Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće" - jer taj kolač zapravo krije prekrasnu ljubavnu priču.

Protagonisti su jedan od najpoznatijih europskih violinista Janosz Jancsi Rigò, drugo od 11 djece iz siromašne mađarske romske obitelji iz sela Pakozda pokraj Székesfehérvára, i basnoslovno bogata američka nasljednica Clara Ward, koja je udajom za princa od Caraman-Chimaya postala belgijskom princezom. Jedna od najpoznatijih žena svoga doba, majka dvoje djece, koju su obožavali ali joj i zavidjeli, i koja je, između ostalih, očarala Marcela Prousta i Tolouse-Lautreca, u pariškom se restoranu, u kojeg je stigla u pratnji supruga, zaljubila u strastvenoga glazbenika. Rodila se ljubav, razvrgnuli se brakovi, započeo novi život. 

Legenda kaže da je upravo u tome restoranu nastao i novi kolač, napravljen u čast njihove ljubavi i nazvan prema mađarskome violinistu. I kaže da je Clari Ward njezin Rigo Jancsi donio taj kolač uz riječi: "Probaj, smeđi je poput moje kože i sladak poput tvoga srca..!" Ili tvoje duše, ili naše ljubavi – postoje razne varijante te rečenice, kao i recepta za kolač.

U Rijeci se udomaćila verzija s kremom od tučenoga slatkog vrhnja, ribane čokolade i šećera u prahu, ali postoje i verzije kreme koja se radi s topljenom čokoladom, kao i rigojanči samo s donjim biskvitom, ali dva sloja kreme (jedan se dio šlaga pomiješa s čokoladom, a drugi s vanilin-šećerom) i tankom pločicom od rastopljene čokolade na vrhu. Kako god ga napravili, riječ je o jednom od najljepših i najukusnijih kolača, bilo u slastičarskoj bilo u kućnoj izradi. 

Baš kao što su Clara i Jancsi bili jedan od najpoznatijih i najljepših parova svoga vremena, svojevrsna Brangelina s kraja 19. stoljeća – a postoje indicije da su posjetili i naš grad, što se upravo istražuje. No, njihova ljubav nije dugo trajala, razveli su se i sklopili nove brakove: ona se još dvaput udavala u Italiji i umrla u siromaštvu, u Padovi, sa svega 43 godine. On je nakon njihova razlaza otišao u Ameriku i tamo oženio Clarinu rođakinju, no na kraju je, kako bi preživio, svirao na njujorškim ulicama i umro u bijedi u 69. godini života. Bilo je to 1927. godine, 11 godina nakon Clarine smrti.

P.S. (za one koji su poslušali razgovor do kraja) Mađarska rigojanči čokolada je izvrsna. Hvala, Tozo!

Kolač nastao u čast njihove ljubavi bio je popularan u cijelom Austro-Ugarskom Carstvu, ali nekako se, tko zna zašto, najviše ukorijenio u Rijeci i Trstu, dok je drugdje uglavnom zaboravljen. Skoro ga je zaboravila i Rijeka, no to se sada mijenja – osim izložbe, o rigojančiju će se tiskati i slikovnica, a u planu je i kazališna predstava. U međuvremenu, navratite do Pomorskog i povijesnog muzeja gdje izložba ostaje do 4. veljače sljedeće godine, a onda sjednite u omiljenu slastičarnicu i uživajte u rigojančiju. A prije svega toga, poslušajte razgovor s Teom Perinčić i Svetozarom Nilovićem: 

Clara i Jancsi zaljubili su se 1896. godine u Parizu i, nakon burne ljubavne veze koja je izazvala veliki skandal, razdvojili se negdje oko 1904. godine (Foto: arhiv)

Clara i Jancsi zaljubili su se 1896. godine u Parizu i, nakon burne ljubavne veze koja je izazvala veliki skandal, razdvojili se negdje oko 1904. godine (Foto: arhiv)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.