Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Rigoletto" ponovno na sceni riječkoga kazališta

15.02.2017.

11:42

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najbolja operna predstava prošle sezone u HNK Zajcu prema mišljenju publike, Verdijev "Rigoletto" u režiji Laryja Zappije, vraća se na scenu riječkoga kazališta. U naslovnoj ulozi nastupa Robert Kolar, Aljaž Farasin je vojvoda od Mantove, dok je u ulozi Gilde Vanja Zelčić.

U ostalim ulogama nastupaju Ivana Srbljan kao Maddalena, Slavko Sekulić kao Sparafucile, potom Emilia Rukavina, Dario Bercich, Saša Matovina, Sergej Kiselev, Bojan Fuštar, Olga Kaminska te Martin Marić. Uz orkestar i zbor Opere, u predstavi sudjeluju i članovi baletnog ansambla. 

Nakon premijere u veljači, lanjske je sezone "Rigoletta" u četiri izvedbe pogledalo više od 2100 gledatelja, javljaju iz riječkog HNK. U inscenaciji Laryja Zappije, opera nastala prema drami Victora Hugoa "Kralj se zabavlja", dramaturški je prenesena u današnje vrijeme, a Verdijeva glazba, pjevačke i glumačke izvedbe, kao i priča o tragičnoj sudbini grbavca dvorske lude i njegove slijepe kćeri, jednako su snažne. 

Uz redatelja Laryja Zappiju i dramaturga Marina Blaževića, autorsku ekipu čine scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Zbor su uvježbali Nicoletta Olivieri i Igor Vlajnić, a koncertna majstorica je Danijela Maras-Mendiković.

Nove izvedbe su na programu u četvrtak i subotu, 16. i 18. veljače, u 19:30 sati. Opera traje dva sata i četrdeset i pet minuta, izvodi se s dvije pauze, a novi prijevod za titlove na hrvatskom jeziku napravio je Lary Zappia, priopćili su iz HNK Zajca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.