Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječani u EU uz 'Carminu buranu'

15.05.2013.

16:05

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Upravo će "Carminom buranom" 30. lipnja započeti desete Riječke ljetne noći, ove godine pod sloganom 'Zvijezda europskog neba' i bez velikih projekata, a program će potrajati do 25. srpnja.

Nositelj programa je HNK Ivana plemeniti Zajc, a intendantica Nada Matošević Orešković detaljno je opisala program otvorenja: Počet ćemo šetnjom od kazališta preko Korza do Gata Karoline Riječke, gdje će  na gatu ili pontonu, biti postavljena pozornica za spektakularnu Carminu buranu. Iza ponoći ćemo izvesti prilagođenu skraćenu verziju Ode radosti, europske himne, a završetak je spektakularni vatromet.

U programu Noći sudjelovat ćei drugi umjetnici iz Rijeke, alternativno kazalište Trafik s tri predstave, a prvi put i Gradsko kazalište lutaka, izvest će mjuzikl Pepeljuga. Što će se od tradicionalno omiljenih programa moći pogledati ove godine: U dramskom dijelu programa Lukrecija o bimo rekli požeruh, Baba jaga je snijela jaje, te najnovija predstava Mirandolina,  kao i operna predstava Cavalleria rusticana. Talijanska drama priprema premijeru Kafkinih Granica, dolaze gosti iz Zagreba, Slovenije, Srbije i Crne Gore, zaključila je intendantica.

Na program je utjecala financijska kriza pa su i ove godine izostali veliki, skupi projekti. Proračun se u krizi spuštao do milijun i tristo tisuća kuna. Toliki je i ove godine, a to je, primjerice, tek desetina proračuna dubrovačkih ljetnih igara. Pola iznosa pokrivaju sponzori i prodane ulaznice koje neće poskupjeti. Riječke ljetne noći završit će 25. srpnja plesnom predstavom u Harteri. Program Noći već je dostupan ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.