Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječanki Nataliji Banov priznanje za izuzetan doprinos dječjoj glazbi

07.11.2019.

15:15

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Natalija Banov s priznanjem (Foto: privatna)

Natalija Banov s priznanjem (Foto: privatna)

Foto: - / -

Riječka skladateljica i učiteljica Natalija Banov počekom ovoga tjedna dobila je Priznanje za izuzetan doprinos dječjoj glazbi, koju je dodijelio Hrvatski dječji festival i Hrvatsko društvo skladatelja u zagrebačkom Lisinskom. To je i bio povod dolaska Natalije Banov u studio Radio Rijeke.

Priznanje je Natalija Banov dobila nakon državne nagradu MZO-a "Ivan Filipović" 2011., kao i nagrade najuspješnijim prosvjetnim djelatnicima PGŽ-a 2016. godine.

"Naći se na popisu uz nagrađene hrvatske skladatelje za djecu, poput Pere Gotovca, Arsena Dedića, Đele Jusića, iznimna je čast! Hvala povjerenstvu, na čelu s poštovanim Ivanom Kulišem, koje me je izabralo za ovo veliko priznanje", rekla nam je Banov.

Njeno profesionalno djelovanje kao voditeljice dječjih zborova i skladateljice datira od 1991. godine, a s njom su krenuli dječji zborovi "Mići boduli" iz Krka, "Male tratinčice" i "Tratinčice", a sklada i za Plesnu udrugu RiDANCE iz Rijeke i vodi zbor "Lovranske črešnjice" iz Lovrana i Mošćeničke Drage (OŠ V. C. Emina).

U njenih 20 festivalskih godina izvedeno je 36 njenih pjesama. Neke su nakon festivala imale i međunarodne promocije, a veliki broj je na čakavštini i našem primorskom melosu kojeg neumorno i uporno promiče. Među pjesmama u primorskom melosu ističe se pjesma "Lipa mala", prvi kanon u svijetu s elementima istarske ljestvice, koji je praizveden na Hrvatskom dječjem festivalu 2005. godine u izvedbi Dječjeg zbora "Mići boduli" iz Krka.

Pjesma "Skrivalo" u izvedbi istog zbora, a nakon Hrvatskog dječjeg festivala 2007. godine, poslana je na International Songwriters Competition 2009. u Nashvillu (SAD), na kojem je ušla u polufinale u prvih 30 od nekoliko tisuća pjesama u kategoriji dječjih pjesama. Pjesma je posebna i po tome što je brojalica u istarskoj ljestvici, a dio pjesme je napisan riječima od samo dva slova (što je posebnost čakavskog narječja u Hrvatskom primorju), priča Natalija Banov. Poslušajte razgovor:

Natalija Banov, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.