Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka književna večer u Filodrammatici: Noć velikog čitanja

27.01.2015.

10:43

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deset riječkih autora, članova neformalne književne skupine „Ri Lit“, u četvrtak u Filodrammatici u 20 sati predstavit će publici svoje literarne radove.

Riječka neformalna književna skupina „Ri Lit“ u četvrtak će u novoj postavi nastupiti treći put, na središnjoj godišnjoj književnoj manifestaciji „Noć velikog čitanja“. Deset riječkih autora publici u Filodrammatici predstavit će svoje literarne radove, okupljeni u cilju promocije i jačanja književnog stvaralaštva.

Osim „starosjedioca“ ove skupine, Zorana Krušvara, Tee Tulić, Kristine Posilović, Milana Zagorca, Zorana Žmirića, Roberta Vrbnjaka i Izeta Medoševića, riječkoj publici predstavit će se troje novih autora: Davor Mandić, Igor Beleš i Željka Horvat Čeč, najmlađa članica „Ri Lita“.

Slučajno se poklopilo da je priča koju ću ja čitati ispričana iz pozicije djeteta infantilnim glasom.  Ali to nema veze s godinama, u veselom tonu rekla je Horvat Čeč, uz koju će osim Igora Beleša, u Filodrammatici debitirati i Davor Mandić, autor koji je prošle godine objavio prvu proznu zbirku priča „Valjalo bi me zamisliti sretnim“. Oktrio je ponešto o djelu s kojim će se predstaviti publici.

U mojoj priči glavni lik je račun za struju. Možda sam sada i previše otkrio, ali nema veze, budući da priča u sebi nosi malo onog ozbiljnog – gdje se zapitamo u kakvom svijetu živimo te naravno, malo i neozbiljnosti, što možemo očekivati i od drugih autora, rekao je Mandić.

Prvi javni zajednički nastup Ri Lita održan je u siječnju 2013. godine, interes je bio iznimno velik, pa su tako „Ri Litovci“ počeli osvajati i pozornice drugih hrvatskih gradova. Odaziv publike je vrlo dobar, kaže autorica Tea Tulić.

ULAZ SLOBODAN - Treća Noć velikog čitanja u četvrtak u Filodrammatici počinje u 20 sati, a ulaz je po dobrom starom običaju – slobodan za sve posjetitelje.

Reakcije su uvijek dobre nakon književne večeri, zbog toga mislim da ljudi uživaju u tome. Događaj je dobro organiziran, puno je različitih i dinamičnih priča te zanimljivih autora, zaključila je.

Javni nastupi Ri Lita služe popularizaciji književnosti i poticanju zatomljene svijesti o važnosti i vrijednosti literature. A riječka scena itekako je bogata kvalitetnim autorima, govori „Ri Litov“ začetnik i organizator događaja, glazbenik Vlado Simcich Vava.

Kada sam uspio nakon nekog vremena shvatiti da imamo jednu nevjerojatno živu literarnu scenu, bilo je dobro okupiti sve te autore pod zajednički nazivnik. Pretpostavio sam da objektivno mora postojati publika koja bi to željela čuti, na jedan starinski, trubadurski način. U vremenima kada smo slušali priče na radiju, onda smo vizualizirali ono što nam je to predstavljalo – slušanje nekog glasa. Takvu sličnu ideju provodimo i ovdje, dovučemo deset autora, svaki ima svoj stil. Od čiste poetike, metaforike do vrlo tečnih i živopisnih priča, rekao je Vava.

Prošle dvije Noći velikog čitanja tražilo se „mjesto više“, sjedilo se po radijatorima, prozorima,  podu...što dokazuje da je riječka publika itekako željna novih književnih radova i ovakvih kulturnih večeri. No, nije samo u tome draž – mnogi se nakon što poslušaju priče autora i sami žele okušati u pisanju. Tko zna, možda se baš u Vama krije kreativno pero, koje će htjeti ispričati jednu novu i jedinstvenu priču. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.