Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka plaža Grčevo postaje Baltazargradsko kupalište

17.07.2020.

17:38

Autor: Tatjana Sandalj

Postavljanje instalacije (Foto: Rijeka 2020)

Postavljanje instalacije (Foto: Rijeka 2020)

Foto: - / -

Riječka plaža Grčevo ili Šestica postaje Baltazargradsko kupalište. Studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci osmislile su intervencije u prostoru plaže, a inspiracija je bio animirani junak, profesor Baltazar, pa intervencija poziva na interakciju i igru.

Rijeka je Baltazargrad, odnosno jedna od gradskih vizura poslužila je kao inspiracija scenografu Zlatku Boureku. U zaigranoj suradnji ekipa iz programskih pravaca Lungomare Art i Dječja kuća Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, riječka plaža Grčevo postala je službeno gradsko kupalište Baltazargrada. 

Studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci: Antonela Brenko, Klara Dujmović, Katarina Kožul i Gea Rajić, pod mentorstvom Igora Eškinje, osmislile su djela koja su postala jedna od devet instalacija što se u okviru pravca Lungomare Art postavljaju na različitim mjestima duž obale Primorsko-goranske županije.

Osim umjetnina na plaži, u svečanom programu 18. srpnja od 19 sati, bit će predstavljena i slikovnica "Barbajol" čiji su autori Marin Alvir i Saša Jantolek, pa će prigodno svirati bend Marinada.

Otvorenje Baltazargradskog kupališta, iako na otvorenom prostoru, odvijat će se uz epidemiološke mjere, pa obzirom da plaža nije jako velika, organizatori pozivaju goste da donesu maske i drže distancu. 

Više o svemu poslušajte u razgovoru s voditeljicom programskog pravca Lungomare Art Ivom Kelentrić:

 

Kako je nastalo Baltazargradsko kupalište?, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.