Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka praizvedba operne bajke "Čarobna frula"

24.11.2021.

09:29

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Foto: - / -

Prva ovosezonska premijera u HNK Ivana pl. Zajca bit će riječka praizvedba Mozartove opere "Čarobna frula" u srijedu 24. studenoga u 19 sati. Izvedbom će ravnati maestro Valentin Egel, a predstavu je režirala Renata Carola Gatica.

Uloge tumače Filip FilipovićDarija AuguštanViktorija ĐurđekIvan Šimatović u alternaciji s Dariom BercichemGabrijela Deglin u alternaciji s Moranom Pleše PetruševskiVanja ZelčićLorena KrstićSofija Cingula u alternaciji s Ivanom SrbljanSlavko SekulićMarko Fortunato i Dario Dugandžić.

Uz maestra i redateljicu autorsku ekipu predstave čine scenografkinja i kostimografkinja Sandra Dekanić, koreografi Carlos Huerta Pardo i Michele Pastorini te oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić

U izvedbi sudjeluju glumci i glumice ansambala Hrvatske i Talijanske drame, studenti Studija gluma i mediji riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, članice Dječjeg zbora Torretta te Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor.

"Nevjerojatan je osjećaj i zadovoljstvo postavljati prvu 'Čarobnu frulu' u povijesti HNK Ivana pl. Zajca, kazalištu bogate operne tradicije. To nije samo jedno od Mozartovih najpoznatijih djela, riječ je i o jednoj od najčešće izvođenih opera u svijetu, koja otvara brojne mogućnosti. Jedva čekam da riječka publika vidi i čuje bajkoviti spektakl, a naročito popriličan broj mladih talentiranih pjevača koji debitiraju u svojim ulogama. Vjerujem da će jednako uživati zaljubljenici u Mozarta kao i cijele obitelji", ističe maestro Valentin Egel, šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra.

Bezvremenska priča o simboličnoj borbi dobra i zla, personificiranoj u likovima velikog svećenika Sarastra i Kraljice noći, koja obuhvaća ljubavne priče princa Tamina i princeze Pamine, kao i ptičara Papagena i Papagene, osim brojnih čuvenih glazbenih brojeva obiluje i mnoštvom univerzalnih poruka koje prelaze povijesne i zemljopisne barijere, stoji u priopćenju iz kazališta.

Jednostavan igrokaz kombiniran je s najdubljim i najozbiljnijim stranicama glazbene partiture iz posljednje godine autorova života. Mozart je komad skladao na libreto Emanuela Schikanedera pred sam kraj života, ali je ipak predvodio praizvedbu u Beču 1791. godine i doživio njen uspjeh samo dva mjeseca prije smrti.

"Ovo djelo svojim bogatstvom dopušta brojne interpretacije i svaki umjetnik može pronaći aspekt koji ga zanima. Mi smo odlučili ispričati priču, stvoriti opernu bajku namijenjenu cijeloj obitelji. Zanimljivu i onima koji će prvi put doći na operu", kaže redateljica Renata Carola Gatica.

Dobili smo predstavu mladenačkog duha koja samo teče, rekla je Gatica u izjavi koju poslušajte u nastavku:

Gatica: mladenačka predstava koja teče, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.