Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka praizvedba: povratak neoklasičnom baletu uz Stravinskog

05.06.2019.

12:32

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz Apolona (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Prizor iz Apolona (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Foto: - / -

Posljednja ovosezonska premijera u HNK Ivana pl. Zajca bit će riječka praizvedba dvaju baleta Igora Stravinskog, u petak 7. lipnja u 19:30 sati. Riječki balet s karakterom vraća se neoklasičnom baletu, plesači su na špicama i plesat će uz orkestar uživo.

Ravnateljica Baleta riječkog HNK Zajca Maša Kolar istaknula je da su, u potrazi za neoklasičnim baletom, posegnuli za baletima Igora Stravinskog koji intrigiraju različitošću, ali su, zahvaljujući radu autorske ekipe, postali zanimljiva scenska cjelina. 

Prvi dio je balet u dvije scene "Apolon", svjetska praizvedba iz 1928. godine. Koreografiju potpisuje Martin Chaix, a kostime Aleksandar Nošpal. Chaix naglašava da je izazov bio posvojiti glazbu, pokušati vidjeti odakle dolazimo te istražiti kamo možemo ići. Dio inspiracije bila je antička Grčka, pa se u izvedbi, uz soloste plesače, pojavljuje i muški kor.  

Drugi dio je balet s pjevanjem u jednom činu "Pulcinella", svjetska praizvedba iz 1920. godine. Koreografiju potpisuje Giovanni Di Palma, a scenografiju i kostime Petra Dančević Pavičić. Di Palma je istaknuo da je originalnu priču commedia dell'arte želio ispričati na suvremen način, blizak svim generacijama publike. 

Gost dirigent je Vladimir Fanshil, gostujući dirigent orkestra Marijinskoga kazališta. Diplomirao i magistrirao je dirigiranje na Državnom konzervatoriju u Sankt Peterburgu, a iako se družio s baletanima i balerinama, pripovijeda, prvi put ravnat će orkestrom koji uživo svira za balet. I sudeći po izjavama riječkih plesača, to mu sjajno ide.

Fanshil je podsjetio da je Stravinski orkestar sveo na osnove, svaki instrument ima solo, a riječ je o glazbi koja je izuzetno moderna i za plesače - izuzetno zahtjevna. Kako je riječ o baletu s pjevanjem tako su na sceni i solisti Opere, a više o podjeli obaju predstava pronađite ovdje.

Poslušajte kako povratak na špice i autorski tim komentiraju balerine Tea Rušin i Laura Orlić te ravnateljica riječkog baleta Maša Kolar:

Ponovno na špicama, pripremila Tatjana Sandalj

Maša Kolar: Htjeli smo djelovati i edukativno, predstaviti ove balete Stravinskoga Rijeci, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Ulomak plakata predstave (Foto: HNK Zajc), Foto: -/-
Autorska ekipa dvaju baleta pred novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Prizor iz Pulcinelle (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.