Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka praizvedba Straussove opere "Elektra"

28.05.2019.

08:10

Autor: Tatjana Sandalj

Hundeling i Juntunen u prizoru predstave (Foto: HNK Zajc)

Hundeling i Juntunen u prizoru predstave (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Čak 80 glazbenika u orkestru i predstavnici svih umjetničkih grana HNK Ivana pl. Zajca sudjelovat će u riječkoj praizvedbi glazbene tragedije "Elektra" Richarda Straussa. Praizvedba je 28. svibnja, a jedina repriza 1. lipnja.

Jedna od najizvođenijih opera s temom iz grčke mitologije, "Elektra" Richarda Straussa stilom odskače od svega što je napisao prije i poslije. Toliko je zahtjevna za izvođače da između dvaju predstava moraju predahnuti dan-dva, stoga su u Rijeci sada samo dvije izvedbe. Iduće godine igrat će je u Cankarjevom domu, u suradnji sa Slovenskom filharmonijom.

Uloga Elektre koju je Strauss napisao jedan je od najtežih izazova dramskog soprana, a u Rijeci je priprema gošća iz Njemačke Maida Hundeling. Njenu sestru Krizotemis tumačit će Finkinja Helena Juntunen, a svoju prvu Klitemnestru priprema nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović

Izvedbom će ravnati maestro Ville Matvejeff koji je na konferenicji za novinare istaknuo da prvi put u riječkom kazalištu radi s tako velikim orkestrom i to glazbeni komad koji je jedan od najvećih izazova za orkestar na svijetu. 

Predstavu je dramatizirao i režira Marin Blažević koji dodaje da je riječka "Elektra" rezultat nekoliko godina planskog rada s riječkim glazbenicima, ali i spleta sretnih okolnosti zbog kojih je za ovu predstavu uspio angažirati sjajne pjevačice koje su istovremeno i odlične dramske glumice. A to je bilo izuzetno važno jer je orkestar smjestio na pozornicu dok se predstava igra na platformi koja je dijelom smještena na prve redove partera. Za operne pjevače to je neuobičajno blizu publici i od svih traži specifičan angažman.

U suradnji s autoricom kostima Sandrom Dekanić i oblikovateljem scenografije i svjetla Alanom Vukelićem, Blažević je predstavu smjestio u vrijeme kada je nastajala, u prvu dekadu 20. stoljeća, pa je vizualno inspirirana fovizmom. 

Poslušajte kako o ulozi, predstavi i glazbi govore Šeparović Mušović, redatelj Blažević i maestro Matvejeff:

Šeparović Mušović: "Elektra" na repertoaru znači pravo nacionalno kazalište, pripremila Tatjana Sandalj

Vile Matvejeff: Straussov šokantni kontinuum, pripremila Tatjana Sandalj

Marin Blažević: Nastavak redateljskog istraživanja, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Hundeling kao Elektra na probi predstave (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.