Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera Aide podijelila publiku

23.02.2013.

15:42

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka premijera Verdijeve opere "Aida" sinoć je s velikim iščekivanjem mnogobrojne publike izvedena, nakon zagrebačkih, i na riječkim kazališnim daskama. Iako se velikom dijelu publike nije svidjelo suvremeno iščitavanje klasika operne literature, svi se slažu da je Kristina Kolar izvrsna Aida.

Rado bih rekla da je to bio punokrvni operni spektakl koji je publici napunio baterije nekim novim poimanjem prekrasne Verdijeve opere Aida, klasika operne literature, jer potrebno je te dugovječne operne priče obojiti i nekim novim bojama. Ali ne mogu, iako je možda djelomično razumljiva redateljska nit vodilja i njegova vizija stare priče koju znaju svi operni zaljubljenici. Operu je režirao mađarski redatelj Balasz Kovalik.

Publika je kroz izvedbu negodovala tiho, mrmljajući šaptom, i osjetila se negativna atmosfera. Tišina je bila u trenucima čarolije koju je donosila iznijansirana, topla i čista izvedba Kristine Kolar u ulozi Aide, koja je i svojom pojavom i izražajnom glumom potvrdila da je nenadmašna u svojoj novoj ulozi dramskog soprana.

Uz bok joj je bila Amneris koju je utjelovila Tea Demurishvili, no bez onoga tipičnog zapjeva belcanta, pomalo gruba u dubinama, ali čista i snažna u visinama. George Oniani kao Radames nije mogao u cijelosti glasovno izdržati napornu rolu, pa je svoj glas mjestimice zatvarao u falsete pianissima, iako je visine svaki put ispjevao.

No kostimi boje fuksije, od kojih su boljele oči, vojničke uniforme, invalidska kolica, bezidejni ples baletnoga korpusa, posve izvan sadržaja događanja na sceni, pa čak djelomice i dio scenografije sa svojim hotelskim obrisima u piramidi, oduzeli su dio ljepote doživljaja ove bezvremenske Verdijeve glazbe.

Ipak, prevladala je pjevačka i glazbena priča, taj magnet Verdijeve partiture, jer Aida je prvenstveno glazba i dobri pjevači. I publika je to nagradila srdačnim pljeskom. A negativni dio ove izvedbe prekrio je gusti snijeg pri odlasku kućama.

Na prvoj reprizi u subotu, 23. veljače nastupa ponešto izmijenjena solistička postava. Ulogu Aide pjeva Makvala Aspanadze, Amonasra Siniša Hapač, a Glasnika Davor Lešić. Poslušajte dojmove premijerne publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.