Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:08 / 11.10.2013.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Riječka premijera Brittenove opere "Okretaj zavrtnja"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Okretaj zavrtnja'' Benjamina Brittena, opera što je prije dva tjedna uspješno praizvedena u Hrvatskoj, u Šibeniku, u utorak 15. listopada bit će premijerno odigrana i u riječkom HNK Zajcu.

Opera je nastala u suradnji riječkog i šibenskog kazališta, a njezina je hrvatska praizvedba bila u Šibeniku 26. rujna. Redatelj Ozren Prohić najavio je jedinu promjenu u odnosu na šibensko izdanje: prilagodbu komorne opere na veliku scenu riječkoga kazališta da bi se zadržala ista atmosfera.

Opera Turn of the Screw ili Okretaj zavrtnja postavlja se u povodu stote obljetnice engleskoga skladatelja Benjamina Brittena (1913. - 1976.). Riječ je o komornoj operi čiji se libreto temelji na istoimenoj priči Henryja Jamesa, prvi je put izvedena na Venecijanskom bijenalu 1954. godine, a izvedbom je dirigirao sam skladatelj. 

Predstava je nastajala šest mjeseci fantastičnom suradnjom dvaju kazališta, rekla je intendantica Nada Matošević Orešković i dodala da je riječ o zahtjevnoj i ozbiljnoj predstavi koja je briljirala na šibenskoj praizvedbi. Dirigent na riječkoj premijeri bit će direktor novosadske Opere Aleksandar Kojić, a nastupit će Marijana ProhaskaSergej Kiselev, Sven Jagarinec iz pjevačkog zbora Zagrebački dječaci, Martina KlarićNera Gojanović Kljajić i drugi.

Scenograf je Dalibor Laginja u suradnji s Ozrenom Prohićem, scenografkinja Sara Lovrić Caparin, a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

Zašto se Brittenova opera tako rijetko izvodi, tumači redatelj Ozren Prohić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.