Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera domaće drame "Glava velike ribe" u Art-kinu

02.02.2023.

12:16

Autor: Tatjana Sandalj

Autorska ekipa filma na zagrebačkoj premijeri

Autorska ekipa filma na zagrebačkoj premijeri

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Arsena Oremovića "Glava velike ribe", nastao prema istoimenom romanu Ognjena Sviličića, u četvrtak 2. veljače u 20 sati premijerno stiže u riječko Art-kino, uz gostovanje redatelja Arsena Oremovića te glumaca Lane Barić i Nevena Aljinović-Tota.

"Glava velike ribe" je urbana sociopolitička drama o tranziciji i poduzetništvu, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjeti, prateći sudbinu malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu, nemoćnog da se odupre koruptivnom sistemu u kojem živi, stoji u najavi filma.


U središtu radnje nalazi se taksist Andrija koji, stisnut ustaljenom svakodnevicom i opčinjen nerealnim poduzetničkim ambicijama, prodaje seosku kuću pokojnih roditelja i poziva brata, ratnog veterana, da se useli k njemu i njegovoj ženi u stan u Zagrebu. Surova realnost postratne Hrvatske ući će u već neskladnu bračnu zajednicu.


Snažnim individualnostima film nose glumci: Nikša Butijer kao Andrija, Neven Aljinović-Tot kao Traktor te Lana Barić kao Vesna. Potvrda za to su i nagrade: Zlatna arena za glavnu žensku ulogu za Barić i Zlatni Orion za glavnu mušku ulogu za Butijera na festivalu glumca u Vinkovcima.


A u Rijeku film i ekipa stižu nakon međunarodne premijere na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu te uspješne festivalske turneje s koje nose nagrade za glavnu mušku i žensku ulogu.


Glumci su doista dali poseban reljef tim likovima od kojih svaki nosi svoju vrstu križa, a opet smo u svemu tome iskazali i nešto apsurdne komike koju je publika dosad jako dobro prepoznavala, ističe redatelj Oremović, koji potpisuje i scenarij.


Direktor fotografije je Marinko Marinkić, Tomislav Pavlic zaslužan je za montažu, oblikovatelj zvuka je Tihomir Vrbanec, a skladatelj Toni Starešinić. Uz njih, kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović, masku Snježana Gorup, scenografiju Dino Topolnjak, dok su za produkciju odgovorne Maja Vukić i Katarina Prpić iz produkcijske kuće Izazov 365.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.