Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera filma "Ono što smo dijelili"

05.07.2022.

11:22

Autor: Radio Rijeka

Iz filma "Ono što smo dijelili"

Iz filma "Ono što smo dijelili"

Foto: - / Art-kino Croatia

Nakon niza prestižnih filmskih festivala u riječko Art-kino premijerno stiže dokumentarno-eksperimentalni film "Ono što smo dijelili" multimedijske umjetnice Kamile Kuc. Riječka premijera je u utorak 5. srpnja u 20 sati, uz gostovanje redateljice filma s kojom će, po završetku projekcije, razgovor voditi riječki producent i redatelj Marin Lukanović.  

Sedam stanovnika države na Crnom moru razvija mrežu priča o gubitku i raseljenju kroz sjećanja na rat iz 1992./93. godine između Gruzije i separatističke regije Abhazije koju podržava Rusija. Ova su zamišljanja protkana auto-fiktivnom pripovijedanjem i arhivskim materijalima koji su obrađeni pomoću AI tehnologije. Rekreirajući osobne priče kroz svjedočanstva, poeziju i arhivske materijale, umjetnica i izvođači istražuju duboke traume koje nijedno mjesto ili jezik ne mogu sadržati.


Abhazija, sporna država na Crnom moru, nekoć raskošno sovjetsko odmaralište s multietničkim stanovništvom, postala je simboličan grad duhova nakon rata s Gruzijom.


"Ono što smo dijelili" bavi se sjećanjem, međugeneracijskim traumama, ratom i raseljavanjem te tako pokazuje da manevriranje među ovim temama zahtijeva suptilnost, a ponekad i fikciju, kazala je autorica filma Kamila Kuc o svom film.


Svjetsku premijeru ovaj je dokumentarno-eksperimentalni film, ujedno i dugometražni prvijenac Kamile Kuc, imao je na prestižnom BFI London Film Festivalu.


Ulaznice na riječku premijeru filma "Ono što smo dijelili" slobodan je za sve posjetitelje, a ulaznice se mogu rezervirati na ulaznice@art-kino.org.


Recimo i to da je sinoć u Art-kinu premijerno prikazan film riječke umjetnice Laure Marchig pod nazivom "Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru." 


Autorski film Laure Marchig spaja poeziju, glazbu i kulinarstvo, a temelji se na rukopisu autorice pod naslovom "Schmarrn". Riječ je o svojevrsnoj familijarnoj kuharici. Tekst kojeg izgovara Laura Marchig je na talijanskom i fijumanskom dijalektu, s titlovima na hrvatskom jeziku. 


Premijeri su, osim redateljice i scenaristice, prisustovali i glazbenici Darko Jurković Charlie i Ivan Valušek, kao i glumica Denis Kirinčić te Melita Sciucca, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.