Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera hrvatsko-talijanske predstave "Izlazak - Petoknjižje #2"

08.02.2016.

13:26

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon velikog uspjeha premijerne izvedbe u Milanu u studenome prošle godine, predstava "Esodo Pentateuco #2" / "Izlazak - Petoknjižje #2" stiže u Rijeku gdje će u HKD-u na Sušaku biti izvedena večeras u 19:30.

Riječ je o projektu nastalom u koprodukciji Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka i Associazione K. u suradnji s Teatro VerdiTeatro del Buratto iz Milana, a uz potporu talijanske regije Lombardije. Prema originalnom tekstu Diega Runka, nagrađenom na talijanskom natječaju Concorso Nazionale di Drammaturgia Civile Giuseppe Bertolucci, tekst predstave autorski potpisuju i dramaturginja Chiara Boscaro te redatelj Marco Di Stefano.

Esodo Pentateuco priča je o Rudiju kojeg igra Diego Runko. Rudi je Istrijan oca Hrvata, a majke Talijanke. Rođen i odrastao u Puli za vrijeme fašizma, stasao je u mladića kada je grad bio pod britanskom administracijom, a starost doživio u Titovoj Jugoslaviji. Nakon nedjelje 18. kolovoza 1946. u Puli, život će se zauvijek promijeniti... Rudi nikada nije napustio Istru, no vidio je mnoge kako odlaze brodom Toscana, parobrodom koji je esule prevozio u Italiju. Njegova obitelj, naime, nije sudjelovala u poslijeratnom egzodusu, ostala je u Istri gdje, dijelom, još živi.

Rudi nam svoju priču priča talijanskim jezikom Istrijana uz snažan dijalektalni upliv, koristeći prema potrebi, hrvatske i slovenske izraze. U njegovoj priči ima partizana i nacista, istinskih prijatelja i izdajica, bombi i pištolja, barki i komaraca, dječjih igara i okrutnih drama. Priča koja će odsrca nasmijati i ganuti do suza.

Oko njega su drugi likovi, koje također igra Diego Runko, u monološkoj formi na četiri različita jezika: hrvatski novinar Jakov koji organizira propagandnu akciju; britanski vojnik Winston kojeg zanima isključivo nogomet; slovenski svećenik Don Željko koji se bori s dubokom krizom vjere; mladi Puljanin Gildo koji sa svojim najboljim prijateljem bombama lovi ribe.

Predstava je praizvedena 18. studenoga 2015. u Teatro Verdi u Milanu, a talijanska kritika ocijenila ju je kao snažnu, iskrenu i zabavnu. Riječka publika vidjet će je na sceni Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku večeras u 19:30.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.