Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera "Malog": film gledatelje ostavlja u tjeskobnoj tišini

15.02.2019.

17:25

Autor: Albert Petrović

Foto: Art-kino Croatia

Foto: Art-kino Croatia

Foto: - / -

Sinoć je u Art-kinu Croatia održana riječka premijera novoga filma Antonija Nuića "Mali" s Franjom i Vitom Dijakom u glavnim ulogama. Na premijeri je gostovao i dio filmske ekipe, na čelu s redateljem.

Ovjenčan Velikom zlatnom arenom u Puli i nagradom Hrvatskog društva filmskih kritičara, film je sudjelovao i u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala.

Nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru, otac pokušava zadržati skrbništvo nad svojim sinom. Franjo je diler kojem umire supruga, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog oca i uzeti mu skrbništvo. Mali voli tatu i njegove nekonvencionalne odgojne metode, i želi živjeti s njim, a Franjo nema namjeru ikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji...

Riječ je o crnohumornoj kriminalističkoj drami iz zagrebačkog podzemlja, rađenoj po uzoru na film noir,koja po završetku ostavlja gledatelje u tjeskobnoj tišini. Pažnju plijeni izvanredna fotografija Radoslava Jovanovića Gonza, koja Zagreb prikazuje u sasvim drugačijem svjetlu. "Htjeli smo da Zagreb izgleda kao Manchester", otkrio nam je redatelj, "a most koji je ključan za filmsku radnju stilizirali smo u američkom stilu". Gonzo pak kaže kako više voli filmove nego videospotove, po kojima je najpoznatiji, i kaže da su mu glavna inspiracija za rad riječki bend Let 3.

Film je svojevrsni nastavak trećeg dijela kultnog omnibusa "Seks, piće i krvoproliće" o četirima strastvenim navijačima Dinama, koje glume Franjo DijakRakan RushaidatBojan Navojec i Hrvoje Kečkeš, a kao nova snaga pojavljuje se Mali kojeg glumi izvrsni Vito Dijak, sin glumca Franje Dijaka. Mali ih promatra cijeli život i ne kani činiti njihove greške...

Redatelj Antonio Nuić domaćoj je publici poznat po filmovima "Sve džaba" (2006.), "Kenjac" (2009.) i "Život je truba" (2015.), koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim međunarodnim festivalima. Kada je u pitanju posljednji uradak, kritika nije štedjela riječi hvale, nazivajući "Malog" pravim, čistim, punokrvnim filmom u kojem je zablistao redateljski talent Antonija Nuića, ali i izvrsne izvedbe glavnih glumaca.

Uloge u filmu tumače još i Robert UgrinaŽivko AnočićIva BabićKsenija Marinković i Paško Vukasović. Kostimografkinja je Morana StarčevićNedjeljko Mikac autor je scenografije, a skladatelj Hrvoje Štefotić. Montažu potpisuje Marin Juranić, a "Mali" je nastao u produkciji Propeler Filma i u koprodukciji s Alka Filmom.

Poslušajte što o je o filmu nakon riječke premijere rekao redatelj i scenarist filma Antonio Nuić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.