Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka produkcija "Aleksandra Zec" najbolja na Festivalu malih scena

09.05.2015.

23:47

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četiri nagrade 22. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka "Aleksandri Zec" HKD teatra: za najbolju predstavu u cjelini, za režiju Oliveru Frljiću, oblikovanje svjetla Daliboru Fugošiću i posebna nagrada stručnog suda glumačkom ansamblu.

Redatelji Tatjana Mandić Rigonat i Robert Raponja te glumica Sandra Lončarić Tankosić sve su odluke donijeli jednoglasno, istaknuli su sinoć na zatvaranju festivala. U obrazloženju za "Aleksandru Zec" Raponja ističe da je "riječ o izuzetnoj, brilijantno čistoj kazališnoj formi. To je suvremena tragedija bez katarze. Oliver Frljić je maestralno komponirao bez ijednog suviška tu predstavu. To je vanserijska predstava jakog dramskog i ljudskog učinka."

Na festivalu na kojem smo redom gledali sjajne glumačke kreacije sve su glumačke nagrade dvostruke: glavna muška uloga Horatiu Malaele u predstavi "Instrukcija" i Nebojša Glogovac u predstavi "Razbijeni vrč"; glavna glumica Nataša Dorčić u predstavi "Mobitel" kazališta Moruzgva iz Zagreba i Jelena Đokić u predstavi "Kazimir i Karolina" Ateljea 212; epizode Katrina Žutić u "Kazmiru i Karolini" i Ljubomir Bandović u "Razbijenom vrču" te mladi glumci Jovana Gavrilović u "Razbijenom vrču" i Dado Ćosić u "Mobitelu".

Za scenografiju je nagrađen Marko Japelj u predstavi SNG Maribor "Hedda Gabler". Za kreaciju kostima nagrađena je Maja Mirković za kreaciju u "Kazimiru i Karolini". U produkciji BITEF teatra "Kratka priča o Antikristu", kojom je festival i zaključen, čuli smo najbolju glazbu, nagrada Ireni Popović. Za dramsku adaptaciju nagrađena je Dora Vicenikova za predstavu "Buržoazija" Kazališta Na balustradi iz Praga.

Istaknimo još da je mladi redatelj Igor Vuk Torbica za predstavu "Razbijeni vrč" Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobio pohvalu žirija kao mlada redateljska nada. Glumačku nagradu "Mediteran" Novog lista dobila je Nataša Matjašec Rošker za ulogu Hedde Gabler. Publika je naboljom ocjenom 4,65 ocijenila rumunjski ansambl predstave "Instrukcije" Nacionalnog kazališta "I.L. Caragiale". Na zatvaranju je bila Tatjana Sandalj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.