Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Riječka radnička naselja": o Campettu, Toretti, Krnjevu, Škurinjama...

08.12.2017.

13:00

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knjiga "Riječka radnička naselja", prva knjiga posvećena specifičnom i važnom dijelu riječkoga graditeljstva, predstavljena je danas u vijećnici Grada Rijeke. Potpisuju je troje autora - Daina Glavočić, Jasna Rotim Malvić i Srđan Škunca.

Zbog nekoć zanimljive teme organiziranog smještaja mnogobrojnog radništva, uglavnom pridošlica iz raznih krajeva, velika su riječka industrijska poduzeća gradila planirana naselja u kojima su radničke obitelji mogle zadovoljiti svakodnevne potrebe. 

Uz uvodne informacije o povijesti planiranja i izgradnje radničkih naselja, autori u ovoj publikaciji prikazuju gradnju riječkih naselja od kraja 19. do druge polovice 20. stoljeća. Radnici su oduvijek bili osnova svake, posebno masovne industrijske proizvodnje, a socijano osviješteni poslodavci nastojali su osigurati pristojne životne uvjete njima i njihovim obiteljima.

"Riječ je o naseljima Roberta Whitheada i Tvornice torpeda, što je najstarije i najljepše osmišljeno naselje, preko secesijskih naselja na Krnjevu i Turniću, do međuratnih naselja Rafinerije nafte, odnosno Romse, i mase novih naselja nakon Drugoga svjetskog rata, s ostvarenjem socijalizma", kaže jedna od autorica Daina Glavočić. Knjiga je ilustrirana arhivskim dokumentima i suvremenim fotografijama, kaže Glavočić i dodaje kako se nada da će zainteresirati studente građevine i povijesti umjetnosti, ali i stanovnike tih naselja.  

Knjigu je objavila Udruga Pro Torpedo, koja se bavi promicanjem i očuvanjem riječke industrijske baštine. Poslušajte priču Glavočić o najstarijim riječkim radničkim naseljima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.