Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka "Urbanistička početnica" otvorila Privremeni MMSU na Rujevici

07.07.2015.

10:38

Autor: Gloria Fabijanić Jelović, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovih dana u Rijeci možete koristiti "Urbanističku početnicu". Ako ste već propustili prvi dio programa, do kraja tjedna još uvijek stignete pogledati izložbu "Ako neće Muzej brdu, hoće brdo Muzeju = Ako neće brdo Muzeju, hoće Muzej brdu" u Privremenom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti na Rujevici.

"Urbanistička početnica" je program radionica, razgovora, izložbi i igara kojima se široj javnosti pokušavaju približiti urbanističke teme koje su inače u domeni struke i politike – to je prilika ljudima da sudjeluju u urbanim procesima, postanu aktivni sudionik i osposobe se da o tim procesima izraze svoje mišljenje.

"Urbanističku početnicu" čine organizacije iz područja nezavisne kulture, udruge Art radionica Lazareti, BLOK, KA-MATRIX, Drugo more, Pravo na grad, Platforma 9,81 i ustanove Multimedijalni kulturni centar Split i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka. Program podržavaju: Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Ministarstvo kulture, gradovi Dubrovnik, Karlovac i Rijeka.

Socijalna stanogradnja, kriteriji i postupci dodjeljivanja te planovi za budućnost bili su tema razgovora "Kako stanujemo" što je održan u riječkom Malom salonu. Predstavljen je projekt "Kvartovsko solarno mapiranje", te otvoren Privremeni Muzej moderne i suvremene umjetnosti u kvartu – Rujevica. Izložba "Ako neće Muzej brdu, hoće brdo Muzeju = Ako neće brdo Muzeju, hoće Muzej brdu" otvorena je do 10. srpnja na adresi Branimira Markovića 1, a radno vrijeme je svakodnevno od 11 do 19 sati. Ulaz je besplatan pozivom na zvono stana br. 8.

Izbor umjetničkih djela iz zbirke MMSU postavljen je u gradskom stanu na Rujevici da bi zbirku koja pripada građanima približili zajednici te osvijestili nedostatak javnih sadržaja u perifernim kvartovima grada. MMSU predstavlja djela umjetnika koji su stvaralački i životno povezani s ovim podnebljem: Ivo KalinaRomolo VenucciMaria ArnoldPetar OmčikusKamilo RužičkaHinko GudacMirko UzorinacVladimir PavkovićVladimir UdatniGiuseppe Moretti ZajcCarlo OstrogovichSlavko GrčkoZlatko KutnjakIgor EškinjaTanja DaboMarcus DoyleDamir KrizmanićDavid MaljkovićVladimir Gudac i Damir Stojnić.

Naglasci razgovora "Kako stanujemo":

Stanovanje se najčešće kao pojam pojavljuje u medijima na temi kredita, u špekulacijama s nekretninama ili kroz mondene sadržaje o uređenju doma, no sve je to vrlo površno komunicirano.

Danas je stanovanje u domeni privatnog i postaje roba na tržištu, govori arhitekt Idis Turato. Razgovor se nije bazirao na pogledu na stan kao specifičan prostor stanovanja, nego je propitivao i neke druge mogućnosti pogleda na stan u širem društvenom kontekstu - fokus je usmjeren na socijalnu stanogradnju.

Stanovanje je tema koja je na prvi pogled dosadna, obična i neproblematična, a arhitektica Iva Marčetić misli da su stvari sasvim suprotne. Brojna pitanja ostala su bez odgovora jer, iako najavljen, u razgovoru nije sudjelovao Vladimir Benac iz Odjela riječke gradske uprave za gospodarenje imovinom. Poslušajte što je na razgovoru zabilježila Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.