Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka vremenska kapsula iz HNK Zajca jedna od najstarijih na svijetu

14.01.2019.

14:21

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: - / -

Pri izgradnji riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u kazališno stubište ugrađena je vremenska kapsula iz 1885. godine, koja danas pruža fascinantni uvid u Rijeku prije 140 godina. Pronađena je pri renoviranju kazališne zgrade, a ispostavilo se da je jedna od najstarijih na svijetu.

Jedna od kapsula starijih od riječke je Kristova statua u koju je jedan svećenik sa sjevera Španjolske 1777. sakrio svoje bilješke vrlo raznorodne tematike – od popularnih igara do bolesti koje su harale u to vrijeme, a uz nju pretpostavlja se da je i ona u Washingtonu starija od riječke. Metalna tuba dugačka je oko 80 cm i pretpostavlja se da je prva reljefno tretirana kapsula, pa je njenoj obradi pristupljeno kao umjetničkom djelu.

Priča govori da u trenutku svečanog otvorenja kazališne zgrade još nije bila položena gornja ploča stepenice. Tu gradonačelnik Giovanni Ciotta osobno stavlja kapsulu - jer je to Teatro Comunale, gradsko kazalište - i nakon njenog postavljanja pokriva se ta stuba, odnosno završava izrada gornje ploče stepenice.

Najdugovječniji riječki gradonačelnik Ciotta u vremensku je kapsulu pohranio svečanu povelju koja govori o razlozima za gradnju kazališta, popis svih obrtnika koji su surađivali na izgradnji kazališta, nacrt i tlocrt zgrade, kao i novčiće iz tog vremena - od malih zlatnih do velikih bakrenih, a tu je još i plakat kojim se najavljuju "Aida" i "Gioconda", prve izvedene predstave.

Kapsula je restaurirana i bit će izložena 2020. godine kad Rijeka bude Europska prijestolnica kulture, na izložbi koja je posvećena Gustavu Klimtu koji je oslikao strop riječkog kazališta. O vremenskoj kapsuli govori ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervinom Dubrović - poslušajte:

Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.