Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Riječke ljetne noći" i ovoga ljeta - usprkos svemu

03.06.2015.

15:01

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Usprkos svemu" - geslo je ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći, festivala u kojem po prvi put zajedno sudjeluju sve ključne kulturne ustanove grada - kazališta, muzeji i art-kino.

Od 18. lipnja do 18. srpnja, na 17 riječkih lokacija i opatijskoj Ljetnoj pozornici, moći će se vidjeti 57 programa. "Usprkos predrasudama, krizi, marginalizaciji, lažima, sumnji, usprkos svemu -  ne odustajemo od Riječkih ljetnih noći“, kaže umjetnički ravnatelj festivala Marin Blažević, inače ravnatelj riječke Opere.

Otvorenje je ispred riječkog HNK-a 18. lipnja u 18 sati, najavljuje Blažević – i to performansom kojeg će, uz Blaževića, izvesti intendant HNK Zajca Oliver FrljićNastavljaju izložbom Kazalište priča u Muzeju grada Rijeke i koncertom orkestra Opere na Trgu Riječke rezolucije. Na koncertu Od 'Jurskog parka' do 'Ratova zvijezda' izvodit će filmsku glazbu Johna Williamsa, u tradiciji velikih otvorenja Riječkih ljetnih noći, najavio je Blažević.

Na 17 riječkih zatvorenih i otvorenih lokacija te na opatijskoj Ljetnoj pozornici, osim koncerata, opera, baleta, lutkarskih predstava, filmova, izložbi i performansa što će počinjati u ponoć, bit će predstavljanja knjiga, kao i okruglih stolova, a sve zahvaljujući, za hrvatsku kulturnu scenu inovativnoj, a tako jednostavnoj ideji - zajedništvu ključnih kulturnih ustanova, dodaje pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

"Nema smisla pokušavati fingirati veliki ljetni festival s puno premijera, kada je očito da za to nema sredstava. Nemoguće je dignuti tu ljestvicu financiranja s nacionalne razine zato što su dubrovački i splitski festival desetljećima predodređani da budu veliki, a svi ostali su oni manji. Priča o suradnji je inovativna i zahvaljujem svima što su uspjeli napraviti nešto jako dobro", rekao je Šarar.

Ulaznice su u pretprodaji na blagajni HNK Ivana pl. Zajca, a od sutra do početka festivala 18. lipnja mogu se nabaviti po 20 posto nižoj cijeni. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.