Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječke ljetne noći: izvrstan program unatoč problemima s novcem

09.06.2017.

15:03

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeset i dvije izvedbe, od čega tri premijere i pet gostovanja dramskih, baletnih i opernih predstava - to nas čeka na Riječkim ljetnim noćima od 30. lipnja, najavljeno je danas na konferenciji za novinstvo u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Publika će u sklopu performansa "Kazalište koje diše" imati priliku ući u sve prostore kazališta, pogledati atraktivna gostovanja poput monodrame "Lampedusa Beach" u izvedbi Nine Violić u Torpedu, obnovu legendarne predstave "Turbofolk" (koja u ovoj iteraciji ide s podnaslovom "Predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću") ispred kazališne zgrade te premijeru Verdijeve opere "Aida" na Ljetnoj pozornici u Opatiji, s Kristinom Kolar u glavnoj ulozi. 

Glumci HNK Zajca po prvi će se puta okušati u zahtjevnoj formi stand up-a, u Arheološkom parku Principij. Suradnja s Gradskim kazalištem lutaka donosi izvedbe "Ivice i Marice" te "Wande Lavande" na Trgu sv. Barbare u Starom gradu, a zagrebački TeatarM će u Parku Vladimira Nazora izvesti autorski projekt za djecu "Šumastikus". Na brodu "Galeb" dvoje će mladih umjetnika iz New Yorka i Južnoafričke Republike izvesti site-specific art kojim istražuju suradnju Josipa Broza Tita i Johna Kennedyja

Bit će i hvaljenih plesnih gostovanja – dolaze Petra Hraščanec i Ksenija Zec s "Anatomijom mačke" te Aleksandra Mišić i Žak Valenta s predstavom "Ona", Ivana Kalc i Mila Čuljak izvode "Dancing Moms", a talijanski Ariston Proballet izvest će "Rock Bach koncert" u kojem spajaju klasični i neoklasični balet te rock i klasičnu glazbu. Na svoje će doći i oni koji žele raspravljati o koncepciji Riječkih ljetnih noći, na zasjedanju Kazališnog sabora 6. srpnja. Festival će završiti multimedijalnim spektaklom uz koncert udaraljkaša Sudar Percussion.

Ovoljetni slogan "Vrijeme je za odluke!" odnosi se prije svega na problematično financiranje festivala. "Mislim da je nedopustivo da Turistička zajednica Rijeke financira Riječke ljetne noći samo s 50 tisuća kuna, da Županija financira s 50 tisuća kuna, da Ministarstvo financira s 50 tisuća kuna, a s druge strane Splitsko ljeto dobija milijun i 800 tisuća kuna, Dubrovačke ljetne igre četiri milijuna kuna. Program uspijevamo realizirati zahvaljujući produkcijskoj umješnosti, golemom entuzijazmu, sponzorima i Gradu Rijeci. Ali, svi ovi ostali morat će se probuditi, ili jasno reći: smatramo da Riječke ljetne noći nisu potrebne", rekao je intendant HNK Zajca Marin Blažević.

Prema njegovim riječima, vrijeme je i za koncepcijske odluke: nakon nekoliko godina "lutanja", Riječke ljetne noći sada su zauzele poziciju, kako je rekao, "lukobrana ozbiljnog umjetničkog festivala". Prije 14 godina, kada su krenule, Riječke ljetne noći bile su jedini veliki ljetni izvedbeno-umjetnički festival u gradu i okolici, a zatim se pokrenuo čitav niz festivala u riječkom prstenu, koji su prvenstveno orijentirani na zabavljački, tržišno isplativi program, tumači Blažević i dodaje: "To nije nužno loše, no HNK, kao nacionalna kazališna kuća, mora imati drugačije standarde, koji zadovoljavaju umjetničke, estetske i poetičke kriterije." Raspored programa Riječkih ljetnih noći pogledajte ovdje i poslušajte što Marin Blažević i gradonačelnik Vojko Obersnel kažu o programu i problemima s financiranjem festivala:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.